Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Lasso magnetyczne bierze pod uwagę wszystkie warstwy podczas zaznaczania...(problem)

Człekzczon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - naszkicowałem rysunki do komiksu, z powodów których nie będę przytaczał( teraz nieistotne), muszę je wycinać z dokumentu wielkości 1200dpi...

Jako że szkic idealny nie jest, linie czasem zlewają się, dziwnie łączą, dezorientując mnie kiedy zaznaczałem to lassem magnetycznym w przybliżeniu - postanowiłem  tworzyć warstwę, o przezroczystości 20% NAD szkicem.

Warstwa nad szkicem służy do tego, a żebym go obrysował miej więcej - to pomaga później w orientacji, kiedy wycinam lassem w sporym przybliżeniu.

Niestety, lasso bierze pod uwagę również warstwę górną, która przecież istnieje tylko do zaznaczenia konturów... Efektu taki że wycięcie z lassa magnetycznego nie odpowiada w pełni tak, jak powinno...(zaznaczenie łączy się z naszkicowanymi powyżej ROBOCZYMI konturami)

Dla zilustrowania problemu załączę 1 obrazek dobitnie pokazujący problem.  

Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę

Czerwona linia to jest ów warstwa powyżej szkicu, o przezroczystości 20%. Podczas tego zaznaczania wybrana była warstwa dolna (szkic)

Wiem że można zmusić lasso do ignorowania warstw, to znaczy - nie wiem, ALE wydaje się to być oczywista funkcjonalność programu... ... ... Proszę o pomoc, jest to dosyć istotna sprawa - to bardzo ułatwia pracę...

Edytowane przez Człekzczon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.