Człekzczon Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) Jak w temacie - naszkicowałem rysunki do komiksu, z powodów których nie będę przytaczał( teraz nieistotne), muszę je wycinać z dokumentu wielkości 1200dpi... Jako że szkic idealny nie jest, linie czasem zlewają się, dziwnie łączą, dezorientując mnie kiedy zaznaczałem to lassem magnetycznym w przybliżeniu - postanowiłem tworzyć warstwę, o przezroczystości 20% NAD szkicem. Warstwa nad szkicem służy do tego, a żebym go obrysował miej więcej - to pomaga później w orientacji, kiedy wycinam lassem w sporym przybliżeniu. Niestety, lasso bierze pod uwagę również warstwę górną, która przecież istnieje tylko do zaznaczenia konturów... Efektu taki że wycięcie z lassa magnetycznego nie odpowiada w pełni tak, jak powinno...(zaznaczenie łączy się z naszkicowanymi powyżej ROBOCZYMI konturami) Dla zilustrowania problemu załączę 1 obrazek dobitnie pokazujący problem. Czerwona linia to jest ów warstwa powyżej szkicu, o przezroczystości 20%. Podczas tego zaznaczania wybrana była warstwa dolna (szkic) Wiem że można zmusić lasso do ignorowania warstw, to znaczy - nie wiem, ALE wydaje się to być oczywista funkcjonalność programu... ... ... Proszę o pomoc, jest to dosyć istotna sprawa - to bardzo ułatwia pracę... Edytowane 29 Września 2021 przez Człekzczon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi