Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Jaki laptop na początek? Do pracy z grafiką dla początkujących

Zuzka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy możecie mi polecić dobry w rozsądnym budżecie laptop do pracy z grafiką dla początkujących ? Kilka lat temu bawiłam się przetwarzaniem zdjęć, logotypy, banery i 3D modelowanie, wiele sie zmieniło, wiec w zasadzie jestem nowa w temacie, lubiłam to, i teraz chciałabym do tego wrócić, jeśli dam radę, możliwe by zająć się tym profesjonalnie. Ze względu na zdalna pracę tylko laptop "wchodzi w grę". Co możecie mi doradzić ? Dzięki:)

• Administrator
17 godzin temu, pBartnik napisał(a):

Od Macbooka Air z M1 po wszystkie Macbooki.

Ciągle polecasz jeden sprzęt do wszystkiego 😂 Odpowiadając na pytanie Zuzi, jest to kwestia wygody. Dla jednej osoby praca na 13'' sprzęcie może być wystarczająca, a dla drugiej tragedią - im mniejszy ekran, tym mniejszy obszar roboczy. Czy mogłabyś powiedzieć, jaki jest Twój max. budżet?

• Administrator
Opublikowano (edytowane)

Jeśli zależy Ci na MBA 15'' z M2, to polecam 

Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
. Z tym, że jest to sprzęt bez wydajnego chłodzenia (jak dobrze pamiętam, to używa chłodzenia pasywnego, więc temp. mogą być bardzo wysokie), posiada zaledwie 256GB na dane (tutaj zależy od Ciebie, czy wystarcza Ci tyle - na pewno musiałabyś dbać o miejsce na dysku) oraz nie ma dodatkowych portów, porównując go do wersji 13''. Odnośnie wydajności, to nie jestem pewien jak wypadnie przy renderingu. Przy czym, wersje PRO kosztują o wiele więcej.

Czy komputer z Windowsem usatysfakcjonowałby Ciebie? W takim przypadku, rekomenduję komputery "gamingowe" z uwagi na parametry.

Edytowane przez Norbert

• Moderator
3 godziny temu, Norbert napisał(a):

Ciągle polecasz jeden sprzęt do wszystkiego 😂

Bo jeśli sprzęt do pracy = macOS na M1 wzwyż.

Ja bym brał ten model, co polecił Norbert. Jeśli Ci braknie dysku, to zawsze możesz dokupić HUB'a ze slotem na zewnętrzny dysk SSD lub korzystać z chmury.

• Damian zmienił(a) tytuł na Jaki laptop na początek? Do pracy z grafiką dla początkujących
  • Administrator
7 minut temu, Damian napisał(a):

Bo jeśli sprzęt do pracy = macOS na M1 wzwyż.

Ja bym brał ten model, co polecił Norbert. Jeśli Ci braknie dysku, to zawsze możesz dokupić HUB'a ze slotem na zewnętrzny dysk SSD lub korzystać z chmury.

Niekoniecznie, macOS jest świetnym systemem, ale posiada również wady. Sam wspomniałeś, że można ogarnąć brakujące porty poprzez HUB-a, wówczas sprzęt jest mniej mobilny.

Z mojej strony sugestia taka, przy tym budżecie:

Darować sobie M2, kupić coś na M1 - bo ceny spadły po wprowadzeniu M2, a nadwyżkę przeznaczyć na:

jakiegoś ipad (nawet używkę), który uzupełni i da ci więcej możliwości - jeśli np. chcesz się zajmować ilustracją

lub

większy monitor (jeśli tej pracy zdalnej ale stacjonarnej masz tak 50/50) - większy komfort pracy

• Lubię to! 1

• Moderator
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Norbert napisał(a):

Ciągle polecasz jeden sprzęt do wszystkiego 😂 Odpowiadając na pytanie Zuzi, jest to kwestia wygody. Dla jednej osoby praca na 13'' sprzęcie może być wystarczająca, a dla drugiej tragedią - im mniejszy ekran, tym mniejszy obszar roboczy. Czy mogłabyś powiedzieć, jaki jest Twój max. budżet?

Jeśli chodzi o moje polecanie MacBooka M1, opieram się na swoich analizach oraz informacjach. MacBook M1 na pewno jest znakomitą opcją, szczególnie dla osób początkujących, dzięki swojej wydajności i stabilności. Pracowałem na Macbooku Air M1 13.3 cala nad 32-stronicowymi gazetkami i radził sobie świetnie, co dowodzi, że jest świetnym wyborem i osobiście dla osoby początkującej nie kupowałbym nic droższego.

1 godzinę temu, Norbert napisał(a):

Niekoniecznie, macOS jest świetnym systemem, ale posiada również wady. Sam wspomniałeś, że można ogarnąć brakujące porty poprzez HUB-a, wówczas sprzęt jest mniej mobilny.

W celu zapewnienia mobilności, warto rozważyć wykorzystanie Bluetooth, aby połączyć akcesoria, jak mysz czy słuchawki, unikając dodatkowych kabli, a co więcej, przechowywanie danych w chmurze, takiej jak Dropbox, umożliwia wygodny dostęp, synchronizację i udostępnianie plików, co jest szczególnie przydatne w pracy w trybie mobilnym.

Edytowane przez pBartnik

• Administrator
Godzinę temu, pBartnik napisał(a):

Jeśli chodzi o moje polecanie MacBooka M1, opieram się na swoich analizach oraz informacjach. MacBook M1 na pewno jest znakomitą opcją, szczególnie dla osób początkujących, dzięki swojej wydajności i stabilności. Pracowałem na Macbooku Air M1 13.3 cala nad 32-stronicowymi gazetkami i radził sobie świetnie, co dowodzi, że jest świetnym wyborem i osobiście dla osoby początkującej nie kupowałbym nic droższego.

W celu zapewnienia mobilności, warto rozważyć wykorzystanie Bluetooth, aby połączyć akcesoria, jak mysz czy słuchawki, unikając dodatkowych kabli, a co więcej, przechowywanie danych w chmurze, takiej jak Dropbox, umożliwia wygodny dostęp, synchronizację i udostępnianie plików, co jest szczególnie przydatne w pracy w trybie mobilnym.

Zgadza się, ale wówczas mówimy o serwisach i/lub akcesoriach, które nie wchodzą w cenę produktu. Osoba początkująca może nie być tego świadoma. 

Super się cieszę, że dyskusja ożyła, dziękuję Wam za zaanagażowanie:)

Do brzegu

z Windows dla mnie ok, pytanie czy za chwilę mnie nie zacznie zawodzić ?

Posprawdzałam M1 .. i RAM mnie trochę martwi, niewiele pamięci, m2 pro przedstawia się dużo lepiej, ale cena nie dla mnie na ten moment. 

Z pewnością im mniej dodakowych zakupów do laptopa tym lepiej.

Chmura jest super, internetu brak .. i po chmurze:(

ilustarcja ... tak, tak, tak! - laptop powinien współpracować z tabletem do rysowania!

3D - super istotne .. mój staruszek wpadł w wąskie gardło i wysiadł na końcówce przetwarzań..

i wtedy, karta graficzna, procesor i wydajność, pojemność .. nagle okazały się być dość istotne (utonąć można w tych parametrach)

Dobre odwzorowanie kolorów - mile widziane.

Zastanawiałam się nad Asus rog strix g17,  asus tuf f15, dell inspiron17 7000, i ciągle przeglądam wiele innych, i albo jest super idealny ale taki drogi! albo cos nie tak. 

p.s. "praca zdalna" tu przepraszam, niechcący przeniosłam się do przyszłości, chciałam napisać praca mobilna, dużo poza domem  = Tylko laptop.

Nie pracuję w 3D, więc trudno jest mi się odnieść co było by w obecnym czasie odpowiadające Twoim potrzebom.

Większość tych gamingowych laptopów ma moim zdaniem ułomność związaną z matrycą (odwzorowanie kolorów), skupia się na szybkości tej matrycy. 

Jeśli to ma być windows i martwi cię ram - to skonfiguruj pod siebie hyperbooka 

Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
 - zobacz czy zmieścisz się w budżecie.

• Administrator

To co pisze pink, jest prawdą - rzadko kiedy laptopy gamingowe charakteryzują się świetną matrycą. Co z tego kojarzę, to hyperbooki również do nich należą. No niestety, jeśli chodzi o sprzęt mobilny, to stawia się na wyświetlacz albo wydajność. W wolnym czasie poszukam czegoś i dam Ci znać 😉

• Lubię to! 1

@Zuzka tak jak czytam to trochę z ciebie "Panna z mokrą głową" ;D

Ochotę masz na robienie wszystkiego, ale tego tak się nie da pogodzić.

Jak 3D to wydajność, wydajność, wydajność - co przełoży się na wagę, prądożerność, układ chłodzenia - czyli mobilność będzie szwankować, bo wydajność 3D na bateryjce będzie zapewne mniejsza, więc trzeba się podpiąć, przy mobilności taki laptop + zasilacz o odpowiedniej mocy do niego będą warzyć sporo - taszczenie takiego klunkra to żadna frajda - chyba że z ciebie taka FEST-TANK-DZIEWCZYNA?  🙂 Nie zawsze jest tak, że gamingowe laptopy pomimo swojej mocy obliczeniowej potrzebnej do obsługi gier, będą tak samo wydajne jak "mobilne stacje robocze" - patrz produkty Dell czy HP do zastosowań 3D.

Przypuszczam, że na tym etapie na jakim jesteś - kiedy nie jesteś w stanie sprecyzować co będzie dla ciebie głównym obszarem pracy - każda z tych wymienionych opcji zakupowych jest słuszna 🙂

• Lubię to! 1

@pinkpixelprawda piszesz, nie wiem gdzie osiądę. Nigdy nie pracowałam jako grafik. Wszystko w ramach rozrywki, gdzie najwiecej ilustracji odrecznej i z tabletem, a 3d robilam po cichaczu na sprzęcie firmowym po godzinach i z duza frajdą, no i dawno temu logotypy, plakat, dużo obróbki zdjęć, kilka bannerów, zabawa czcionką. Mega frajda.

Ilustracja, logo, 3d to chcę doskonalić.

A może to za dużo hmm

Ja przez ponad rok szukałem komputera pod grafikę. Na początku rozważałem zakup gotowego stacjonarnego, ew. montaż. W końcu zdecydowałem się na laptopa dell precision 7530. Zawodowo składam czasopisma i ten komp sprawuje się idealnie do składu plików o dużej objętości. Silny procesor xeon prawie w ogóle nie załącza wentylatorów. Grafika nvidia Quadro. 64 gb ramu. Rakieta do grafiki

Ten temat jest przestarzały, ponieważ ostatni post był napisany ponad dwa miesiące temu. Czy na pewno chcesz go skomentować? Jeśli tak, to możesz kontynuować pisanie posta.