Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Pomóżcie mi zdecydować - PC vs Mac

Barbel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Zastanawiam się nad wymianą mojego sprzętu na coś nowego. Obecnie używam Lenovo Y700 (i5-6300HQ, Nvidia GTX960m, 16GB DDR4 2133 MHz). Niestety laptop ma już swoje lata i powoli przestaje się sprawdzać w moich pracach.

Komputera używam głównie do obsługi projektów w Photoshopie - pliki z dużą ilością warstw, dużą ilością efektów, dużą ilością inteligentnych obiektów (zazwyczaj skalowanych z dużo wyższych rozdzielczości - w sumie nie jestem pewien czy to ma wpływ na wydajność), zazwyczaj formaty w okolicach FHD ("formaty social media") ale czasami większe (format A3 przy 300dpi do druku) oraz do projektów w Illustratorze - tutaj sprawa jest prostsza - nieskomplikowane projekty składające się tylko z wektorów, bez zbędnych wybuchów haha. Używam tych programów zamiennie, często mając uruchomione oba programy i przeskakując z jednego okna do drugiego. Zazwyczaj mam otwartych kilka projektów w Photoshopie i Illustratorze. W przyszłości, po zakupie nowego komputera, chciałbym wypróbować AfterEffects i zacząć tworzyć proste, nieskomplikowane teksty lub obiekty 3D. Oczywiście wszystkiemu towarzyszy obecność przeglądarki w tle (czasem włączonych wiele zakładek), filmu, Spotify czy Discorda.
Obecnie pracuję na 24-calowym monitorze FHD plus 15-calowym ekranie laptopa, ale po wymianie komputera będę chciał kupić nowy 27-calowy monitor (3840 x 2160) i używać go ze starym 24-calowym.

Mam do wydania około 4000zł. Myślałem o Macu Mini M2 16/256 - mogę znaleźć używaną jednostkę za mniej więcej taką cenę. Ale co z komputerem zbudowanym z używanych części? Czy działałby lepiej niż Mac? Myślę, że PC jest bardziej przyszłościowy, ponieważ mogę ulepszyć tylko jedną część (procesor lub dodać więcej pamięci RAM itp.), Ale mogę też sprzedać Maca, dołożyć trochę pieniędzy i kupić nowszy model (ogólnie bardziej skomplikowany).

Która opcja będzie dla mnie lepsza? Czy ktoś używał PC i Maca w podobnej cenie i może porównać ich wydajność?
Dziękuję bardzo!!!

Chyba zdecydował bym się na maca mini bardziej niż PC. Z dwoma monitorami będzie fajny zestaw.
Napewno będziesz musiał dołożyć dysk zewnętrzny ale bałbym się że 16gb ramu będzie za mało.
Pracuje na macu i jednak 32gb ramu daje komfort pracy.

47 minut temu, imuzd napisał(a):

Napewno będziesz musiał dołożyć dysk zewnętrzny

Od samego początku mam plan wykorzystać 2dyski z mojego laptopa (w sumie 1.5TB) do podłączenia ich przez Thunderbolt 

47 minut temu, imuzd napisał(a):

ale bałbym się że 16gb ramu będzie za mało. Pracuje na macu i jednak 32gb ramu daje komfort pracy.

Też najbardziej się o to boje, chętnie dołożyłbym 24GB (najwięcej ile można w wersji Mac Mini M2), a nawet do 32GB (jednak wtedy dochodzi wersja procesora M2 PRO) i trochę wykracza to poza mój budżet (szczególnie wersja z mocniejszym procesorem). Niby widziałem recenzje gdzie ludzie z 8GB RAM montowali filmy w PP czy robili animacja w AE i wszystko działało jak trzeba, ale jednak nie mam porównania z pracą w kilku programach jednocześnie, przeskakiwaniu między oknami i faktycznej pracy w PS 

3 godziny temu, Barbel napisał(a):

Czy działałby lepiej niż Mac? Myślę, że PC jest bardziej przyszłościowy, ponieważ mogę ulepszyć tylko jedną część (procesor lub dodać więcej pamięci RAM itp.)

Musisz sam zdeycydować 🙂 - zasadniczo różnica nie jest w podzespołach ale w optymalizacji oprogramowania oraz sterowników dla jednej i drugiej opcji jaką podałeś, nie patrz na to tylko przez pryzmat RAM-u, grafiki, bebechów jako osobnych elementów

50 minut temu, pinkpixel napisał(a):

Musisz sam zdeycydować 🙂 - zasadniczo różnica nie jest w podzespołach ale w optymalizacji oprogramowania oraz sterowników dla jednej i drugiej opcji jaką podałeś, nie patrz na to tylko przez pryzmat RAM-u, grafiki, bebechów jako osobnych elementów

Właśnie czytałem, że sam MacOS lepiej zarządza pamięcią i lepiej radzi sobie z ogarnianiem ramu, który jest bardziej responsywny przez to jak został zainstalowany. Jednak z tego co przy okazji czytałem 16GB to jednak 16GB i samej pojemności w żaden sposób się nie przeskoczy 

49 minut temu, imuzd napisał(a):

Pracować dasz rade z 16gb ale napewno czasami w spowolnionym tempie i z zamułkami

To mnie trochę niepokoi, szczególnie patrzac przez pryznat przyszłości - za dajmy na to 2-3 lata te 16GB będzie po prostu niewystarczające. W takim Mac'u nie dołożę dodatkowego ramu jak w PC i będę musiał bawić się w sprzedawanie obecnie posiadanej jednostki i kupowaniu czegos nowszego, lepszego, z większą ilością ramu.