Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Jak zacząć pracować na upwork

boltys
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakieś pozytywne wrażenia na tym portalu. Przydały by mi się tipsy jakiegoś doświadczonego użytkownika tego serwisu. Ogólnie mam problem żeby rozruszać robotę na nim. Założyłem konto jakoś 3 lata temu na upwork i fiverr. Na Fiverr to ruszyło z buta a teraz już sporo zleceń łapie. A na upworku jedno zlecenie na 3 lata- masakra jakaś. Ostatnio zaczęli się wzorować na Fiverr bo udostępnili zamieszczanie podobnych ogłoszeń do łapania zleceń. Chętnie bym tu porozmawiał o obu portalach. Może polecacie jakiś inny. Niby te 2 portale są największe. Z innych nie korzystałem. 

• Lubię to! 1

Fiverr blokuję próby komunikowania się poza platformą jeśli nie masz zlecenia od klienta. Więc jak ktoś do ciebie pisał a ty mu dawałeś kontakt mailowy lub telefoniczny to mogłeś dostać bana. Mam często spamowe wiadomości z przekazywanymi kontaktami i szybko tu działają bo wciągu minut takie konto jest blokowane.

Pisali z Nigerii, Kualalumpur itp 🙂 wszystkie te posty zostały zgłoszone do fiverr jako spam lub próby kontaktu poza serwisem. Tak, że za siusiaka nie wiem jaki mieli powód, bo otrzymałem od nich jedynie lakoniczną wiadomość bez wskazania gdzie leży przyczyna ich decyzji. 

• 2 tygodnie później...

To może pociągnę temat

W Fiverr podoba mi się że zamieszczam ogłoszenie i klienci zgłaszają się do mnie gdy potrzebują mieć wykonany projekt. Nie trzeba długo z klientem pisać by przejść do zlecenia. Na Upwork jest odwrotna sytuacja klient zamieszcza ogłoszenie i graficy zgłaszają się do niego. Sporo czasu tu tracę na rozmowę z klientem zanim można przejść do pracy dla niego. Dużym minusem na Fiverr jest że klient ma zawsze racje i nawet jeśli wykonasz projekt o który klient prosił to jeśli nie chce to może nie płacić. Dodatkowo pozycjonowanie ogłoszenia leci szybko w dół jeśli klient poprosi o usunięcie zlecenia nawet jeśli złożył zlecenie pomyłkowo. Tutaj pomaga Customer Service ale poprawią jedynie statystyki od razu, ogłoszenie wraca na top po 2,3 dniach. Poza tym płacenie za Fiverr plus 20$ miesięcznie to przesada, biorąc pod uwagę że i tak portal pobiera 20% od każdego zlecenia i napiwku od klienta oraz za pozycjonowanie ogłoszenia by być w top wyszukiwań. Ale i tak po mimo tego jest sporo zapytań w tygodniu o wykonanie zleceń. Większość ja mam z USA, Kanady i Australii więc trzeba się liczyć z pracą w późnych godzinach z powodu różnicy czasu, ale nie zawsze czasem trafiają się klienci co korzystają z aplikacji więc można z nimi pisać cały dzień.