Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Różnica między while() a do {} while()

Burner

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie pisałem, więc wyjąłem jeden post z mojego bloga( [url=http://www.foxburr.com]www.foxburr.com[/url] ) i postanowiłem tutaj wkleić.

Pętle, jak wiadomo, są niezbędnym narzędziem w dłoni każdego programisty. Nie zamierzam opisywać ich działania ani składni, jest od tego dużo kursów w internecie. Skupię się raczej na różnicy między dwoma z nich, mianowicie while() i do {} while(). Wszyscy je znają, a w gruncie rzeczy mało kto wie czym one się różnią, spróbuję przedstawić to w możliwie najprostszy sposób, bo różnica jest bardzo prosta, przedstawię ją na przykładzie PHP.

Stwórzmy sobie bardzo prostą pętlę:

[code]$a = 2; while($a < 2) { echo "x"; }[/code]

Uruchamiamy go, można było przewidzieć, że nie wypisze się kompletnie nic, prawda? Zróbmy to samo, jednak tym razem przez pętlę do {} while().
[code] $a = 2; do { echo "x"; } while($a < 2);[/code]

Co się stało? Zostało wypisane "x", ale dlaczego?

I to jest sedno, cała różnica. W kodzie pierwszym, pętli while() najpierw sprawdzane jest, czy warunek został spełniony, a potem ewentualnie wykonywany kod, w przypadku do {} while() jest odwrotnie, najpierw kod się wykonuje, a potem sprawdzany jest warunek, wyjaśnię to prościej, kod jest interpretowany w następujący sposób:

Przy while():

1. Sprawdź, czy $a jest mniejsze od dwóch.

2. Jeśli tak, wypisz "x" i wróć do punktu pierwszego.

Przy do {} while():

1. Wypisz "x".

2. Sprawdź, czy $a jest mniejsze od dwóch.

3. Jeśli tak, wróć do punktu pierwszego.

Co to oznacza? Proste, przy pętli do {} while() kod zawsze wykona się CO NAJMNIEJ RAZ.

I tyle. Różnica banalna, jednak mało osób ją zna. Mam nadzieję, że pomogłem komuś ją zrozumieć.

by smigieleQ
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.