Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Czy mam szanse zostać grafikiem?

winiardesign

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie trochę nietypowe pytanie. Zastanawiam się czy miałbym szansę zostać, znaleźć w przyszłości pracę jako grafik. Znam PS i IL, ale nie o to chodzi, nie wiem czy posiadam coś takiego jak poczucie estetyki i wyczucie smaku. Mam zrobionych kilka projektów, na dole link do portfolio na którego podstawie prosiłbym o opinię czy mam "ten dryg" do tego. Projekty mam świadomość, że nie są najwyższych lotów, a grafika to tylko hobby, po prostu podczas nauki programowania trzeba było coś stworzyć i tak nauczyłem się PS i IL. Czekam na wypowiedzi, najlepiej takie prosto z mostu "Nie nadajesz się" czy co tam uważacie.

[url]https://www.behance.net/winiar_design[/url]
  • Administrator
Jesteś na dobrej drodze
Masz bardzo fajne prace, w tych niektórych projektach www zmieniłbym font
Plakaty robisz zajebiste, masz swój styl
Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
https://mir-s3-cdn-cf.behance.net/project_modules/max_1200/8a8ab234681225.580642e4c4be1.jpg[/img]
Najlepsza praca aż cieknie ślinka KappaKrasnal
  • Moderator
W dzisiejszych czasach bardziej liczy się papierek i to, co masz na nim niż umiejętności. Bez dyplomów/wykształcenia raczej Cię nie przyjmą w żadnej agencji. Możesz jedynie spróbować jako freelancer i działać na własną rękę w poszukiwaniu zleceń. Jeżeli chodzi o umiejętności to zawsze można się ich wyuczyć. Projekty nie są złe na pewno.
[quote="damson"]W dzisiejszych czasach bardziej liczy się papierek i to, co masz na nim niż umiejętności. Bez dyplomów/wykształcenia raczej Cię nie przyjmą w żadnej agencji. [/quote] Mówisz poważnie z tym wykształceniem jako grafik? A w ogóle są jakieś studia z tym związane czy tylko ASP? Jeśli to prawda to jest to zupełnie inaczej niż w całej reszcie gałęzi informatyki. Np: programowanie, możesz być po gimbazie, jak pokażesz dobry kod i kilka projektów, nikt nawet nie pyta co skończyłeś. Ja osobiście rzuciłem informatykę na politechnice gdańskiej na 2 roku i myślę że to jest jedna z najlepszych decyzji jaką podjąłem, i tak wszystkiego musiałem nauczyć się w domu, oni tylko wymagali i sprawdzali wiedzę.
No co wy.... Jak będzie miał chore portfolio ( w pozytywnym znaczeniu ) to jeszcze beda sie o niego bić xd
Przeglądając oferty agencji projektowych zobaczycie że nie ma tam nic o szkole. Jasne że jak skończyłeś Art Center czy cos super to będzie łatwiej.

Poza tym co za problem zrobić zaocznie 3 lata na asp ?

W tych czasach nikt niczego nie jest pewien i nikt nie gwarantuje że jak masz papier to gdzieś sie dostaniesz.

No ale nie o to pytał. Myślę że wszystko jest do wypracowania i jeśli tylko będziesz chciał to dasz rade. Sam mam problemy z doborem rzeczy w projektach ale staram sie to poprawiać. Rada na przyszłość ? Nie wysyłaj projektów odrazu do klienta. Jak uznasz że skończyłeś to popatrz jeszcze 2-3 dni na to i sie zastanów ( o ile masz na to czas )

Sorry za składnie i inne.... Z rana na uczelni nie chce mi sie myśleć gdzie co postawić ;p
  • Moderator
[quote="Raaze"]Przeglądając oferty agencji projektowych zobaczycie że nie ma tam nic o szkole. [/quote] To moje miasto jest jakieś specyficzne. Oprócz wymaganych nie wiadomo jakich dyplomów i certyfikatów w prawie każdej ofercie pracy na webdesignera wymagają znajomości HTML, CSS, PHP, JS, a najlepiej żebym jeszcze im gotował i masował stopy (no dobra, gotowanie to dla mnie nie problem appaK ).
[quote="damson"][quote="Raaze"]Przeglądając oferty agencji projektowych zobaczycie że nie ma tam nic o szkole. [/quote] To moje miasto jest jakieś specyficzne. Oprócz wymaganych nie wiadomo jakich dyplomów i certyfikatów w prawie każdej ofercie pracy na webdesignera wymagają znajomości HTML, CSS, PHP, JS, a najlepiej żebym jeszcze im gotował i masował stopy (no dobra, gotowanie to dla mnie nie problem appaK ).[/quote] No ja jeszcze pracy nie szukałem, więc nie wiem jak to jest. Przeglądałem tak na szybko oferty to nigdzie nie jest napisane, że potrzebują kogoś z papierem.
Nie mam jednak doświadczenia w tym, więc w tym momencie przyznam ci rację, bo z tego co widzę to Ty szukałeś czegoś.
[quote="damson"][quote="Raaze"]Przeglądając oferty agencji projektowych zobaczycie że nie ma tam nic o szkole. [/quote] To moje miasto jest jakieś specyficzne. Oprócz wymaganych nie wiadomo jakich dyplomów i certyfikatów w prawie każdej ofercie pracy na webdesignera wymagają znajomości HTML, CSS, PHP, JS, a najlepiej żebym jeszcze im gotował i masował stopy (no dobra, gotowanie to dla mnie nie problem appaK ).[/quote]
Wszystko przez Łódź Design Festiwal itd.
[quote="FoX"][quote="damson"][quote="Raaze"]Przeglądając oferty agencji projektowych zobaczycie że nie ma tam nic o szkole. [/quote] To moje miasto jest jakieś specyficzne. Oprócz wymaganych nie wiadomo jakich dyplomów i certyfikatów w prawie każdej ofercie pracy na webdesignera wymagają znajomości HTML, CSS, PHP, JS, a najlepiej żebym jeszcze im gotował i masował stopy (no dobra, gotowanie to dla mnie nie problem appaK ).[/quote]
Wszystko przez Łódź Design Festiwal itd. [/quote]
To że wymagają wykształcenia ? To przez Festiwal ? ;p
  • Użytkownik+
Ogólnie takie szufladkowanie, że ktoś na grafika się nadaje a ktoś nie, moim zdaniem jest trochę idiotyczne, wszystkiego można się nauczyć, więc jeśli ktoś chce w tym zawodzie pracować i zarabiać dobre pieniądze to wystarczy tylko systematyczna praca, ale nie na takiej zasadzie, że dziś zrobię jakiś projekt, ale jednak po 1h mi się nudzi, więc dokończę jutro.
Im więcej włożonego czasu tym szybciej coś się osiągnie, ale wiadomo żeby być w czymś dobrym trzeba przepracować dobrych kilka lat i w te kilka lat wykorzystać na 100%

Sam jeszcze nie pracuje, ale co do tej kwestii to moim zdaniem wystarczy dobre portfolio, jeśli ja miałbym szukać osoby do pracy to na pewno nie patrzył bym jaką szkołę skończył i jaki "papierek" posiada, tylko co potrafi, bo na pewno jest masa osób bez skończonych studiów, którzy są świetnymi programistami, grafikami itd, ale oczywiście to się nie wyklucza ;-)
Jasne skończone studia na pewno coś dają, ale w obecnych czasach praktycznie wszystko dostępne jest w internecie, więc bez problemu, nawet bez technikum, czy liceum ktoś kto ma pasję i potrafi większość czasu poświęcić na naukę na pewno znajdzie dobrą pracę.
[quote="Raaze"] To że wymagają wykształcenia ? To przez Festiwal ? ;p[/quote] Tak - mieszka w Łodzi i mówi, że u niego tak jest. Jest to związane z pewnego rodzaju prestiżem miasta i chęcią wybicia się na rynku festiwali, wystaw itp. Wiem i zgodzę się, że teraz trudno jest o pracę bez papierka, ale zgodzę się również, że w większych miastach jest to wyjątkowo trudne (Warszawa, Łódź itd.). Możesz jechać do dobrej i znanej agencji/studia i znaleźć pracę, bo masz papierek, ale również możesz udać się do mniejszego miasteczka z siedzibą równie dobrego studia i znaleźć pracę ze względu na umiejętności. W dzisiejszych czasach to już raczej norma.
[quote="FoX"][quote="Raaze"] To że wymagają wykształcenia ? To przez Festiwal ? ;p[/quote] Tak - mieszka w Łodzi i mówi, że u niego tak jest. Jest to związane z pewnego rodzaju prestiżem miasta i chęcią wybicia się na rynku festiwali, wystaw itp. Wiem i zgodzę się, że teraz trudno jest o pracę bez papierka, ale zgodzę się również, że w większych miastach jest to wyjątkowo trudne (Warszawa, Łódź itd.). Możesz jechać do dobrej i znanej agencji/studia i znaleźć pracę, bo masz papierek, ale również możesz udać się do mniejszego miasteczka z siedzibą równie dobrego studia i znaleźć pracę ze względu na umiejętności. W dzisiejszych czasach to już raczej norma.[/quote] Może tak. Może nie.
Wszystko zależy od farta i kontaktów.

Znacie typa o nazwisku Maciej Kuciara ? Wiecie na kogo ma papierek ( a raczej nie ma bo rzucił studia ) ? Zobaczcie co gość robi i dla kogo. ( SZCZĘKA OPADA XD )
Studia same do niego walą żeby im coś zrobił a pracuje na etacie też jako concept artist czy ktoś tam ;p
Praca jako grafik to ciężki chleb w naszym kraju Jeśli myślisz o tym na poważnie to się zastanów czy chcesz działać w granicach "Polski" czy może jesteś otwarty na zagraniczne projekty.Różni się to zarobkami... różnica jest dosyć spora, ile można zarobić na ilustracjach,webie czy reklamach. :gift: Możesz też się nastawić pracę w grupie,jeśli praca w grupie nie jest dla ciebie problemem, są prywatne strony (grupy) zajmujące się zleceniami w kilku dziedzinach(polacy też mają takie "inwestycje"). Możliwości są ale mieć samozaparcie,trochę talentu i znajomości.

PAPIEREK wcale nie jest potrzebny,to jest trochę głupota,sposób na zarobienie pieniędzy jest i są alternatywy na blokowanie,przyjmijmy "grafików" którzy postanowili sami pracować.

Kuciara jest przykładem(jak ktoś wcześniej pisał,ale jest jeszcze wielu polaków ,których nie każdy zna) - tylko nie zapomnijcie że podstawa to przynajmniej zaawansowany angielski,znajomość.
  • Restive zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.