Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Jaki tablet do pracy z grafiką wektorową?

Damien Karras

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Chciałbym zapytać Was o opinię, na innym forum do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi więc być może tutaj znajdę odpowiedź.
Szykuję się do zakupu tabletu graficznego. Pracuję w takich programach jak Illustrator i Affinity. Nigdy wcześniej nie korzystałem z tabletu graficznego (zawsze tylko myszka) ale stwierdziłem, że najwyższy czas przejść level wyżej. Z informacji które wyczytałem w sieci pod wzgląd biorę dwa modele:

[url]http://www.cortland.pl/wacom-intuos-art-black-m-czarny.html[/url]

oraz

[url]http://www.cortland.pl/wacom-intuos-pro-s.html[/url]

Pracuję na sprzęcie Apple a wiem, że Wacom bez problemu działa z OS X. Zajmuję się projektowaniem logo a także projektowaniem stron internetowych. Wszelkie uwagi odnośnie innych modeli są mile widziane. Powyższe wybrałem też rozmawiając z obsługą sklepu.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi!
Szczerze mówiąc, nie wiem czy dobrym pomysłem jest natychmiastowe przejście z myszki na tablet w kwocie 900 zł.
Może się przecież zdarzyć tak, że totalnie nie będzie Ci się podobała praca na tablecie, uznasz ją za niekomfortową itp.
Ja sam posiadam Wacom Bamboo One M (ten z Biedronki, za 150 zł) i krótko mówiąc niezbyt często go używam. Przyjemniej korzysta mi się dotychczas z myszki. W planach mam zakupienie jednak jakiegoś laptopa do pracy i po porzuceniu myszy może wygodniej będzie mi się pracowało z piórkiem niż na touchpadzie.
Decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie czy jest sens od razu płacić taką kwotę.
[quote="matteom5"]Szczerze mówiąc, nie wiem czy dobrym pomysłem jest natychmiastowe przejście z myszki na tablet w kwocie 900 zł.
Może się przecież zdarzyć tak, że totalnie nie będzie Ci się podobała praca na tablecie, uznasz ją za niekomfortową itp.
Ja sam posiadam Wacom Bamboo One M (ten z Biedronki, za 150 zł) i krótko mówiąc niezbyt często go używam. Przyjemniej korzysta mi się dotychczas z myszki. W planach mam zakupienie jednak jakiegoś laptopa do pracy i po porzuceniu myszy może wygodniej będzie mi się pracowało z piórkiem niż na touchpadzie.
Decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie czy jest sens od razu płacić taką kwotę.[/quote]
Hmm... mój kolega który jest fotografem dał mi się pobawić przez kilka chwil jego tabletem (nie pamiętam modelu, kupił go za chyba coś około 500 zł) i muszę przyznać, że chociaż nie szło mi najlepiej, to po pewnym czasie zacząłem się przekonywać. Jak widzę jak on używa piórka do edycji zdjęć w PSie to zdecydowanie zrobiło to na mnie wrażenie. A wolę raczej kupować rzeczy już tez na przyszłość, niż korzystać z czegoś "taniego" bo też boję się tego, że to co tanie nie da mi takiego komfortu jak to co lepsze (i droższe). A o komfort pracy przecież chodzi tu najbardziej.
[quote="Raaze"]Im droższy tym lepszy. Taki jaki masz budżet to taki kup, ale myślę, że do wektorowej wystarczy najtańszy wacom jaki znajdziesz.
Jeśli uznasz, że potrzebujesz czegoś więcej to sprzedasz i kupisz droższy [/quote]
Zastanawiałem się jeszcze nad zastąpieniem tkiego tabletu graficznego iPadem Pro 10" [url]http://www.cortland.pl/apple-ipad-pro-9.7-32gb-wi-fi-gwiezdna-szarosc.html[/url] i tak będę musiał kupić tablet, a rysowanie ApplePencilem jest po prostu bajeczne...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.