Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Rozmiar layoutu.

Mario

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Założyłem ten temat, ponieważ mam mały problem. Chciałbym stworzyć własny layout na bloga (kodowanie bym komuś zlecił, chodzi o sam layout) oparty zapewne na silniku blogowym (o ile można to tak nazwać ) wordpress. Tylko tutaj właśnie pojawia się problem, bo nie mam pojęcia, jakie mają być wymiary takiego layoutu dla bolga, jego szerokość, długość itd. Dalsze elementy takie jak dane kategorie i inne tego typu sam jakoś bym dopasował do reszty, bardziej chodzi mi o główny wymiar jakby podstawy do layout, tj. szerokość i długość. Będę wdzięczny za pomoc.

PS: Jeżeli piszę w złym dziale to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie.
Okej, rozumiem. Jeszcze jedno pytanko mam, chociaż nie wiem czy ktoś będzie to wiedział. :P Czy tworząc layout pod bolga opartego na wordpress mogę sobie porozmieszczać elementy jak chce? Tzn. przykładowo ustawie sobie po prawej stronie najnowsze newsy, po lewej jakieś reklamy a w środku jeszcze coś innego. Koder będzie to mógł to tak zakodować, czy silnik wordpress na to nie pozwoli za bardzo?
Aha, rozumiem. Załóżmy, że rozmieściłem sobie wszystkie rzeczy na projekcie, tylko jakbym chciał porozmieszczać napisy na layoucie to nie wiem właśnie, jaki rozmiar czcionki użyć, bo jak dam za dużą czcionkę to źle to wygląda, a jak dam za małą to będzie to nie czytelne. Oczywiście wiadomo, że nie da się tak dopasować czcionki bez widzenia layoutu, ale jakby ktoś mógł mi napisać tak mniej więcej, jaki rozmiar czcionki, w jakich granicach trzymać się rozmiarów.
https://symu.co/kgbhqk.sl - tak to wygląda. Jeżeli chodzi o same elementy layoutu to pewnie będą zmienione jeszcze, bardziej chodzi mi o to, czy czcionki będą okej (ich rozmieszczenie też nieco zmienię). Dobre rozmiary czcionek czy coś lepiej zmienić?

PS: Jeszcze jakby ktoś znał nazwy jakichś czcionek z polskimi znakami, pasującymi tak trochę pod flat design to też byłbym wdzięczny.
  • 3 miesiące temu...
Trochę takie odkopanie tematu, ale nie ma sensu chyba zakładać nowego wątku.

Robiąc wersje mobilną strony internetowej (bloga) szerokość strony dać lepiej 480px, czy 320px? Robiąc taką mniejszą wersję strony wielkość czcionki też dawać taką jak na normalnym layoucie (wielkość pod full hd)?

Jeszcze mam jedno pytanie także odnośnie wersji mobilnej strony. Na projekcie głównym mam przykładowo część layoutu z jakimś obrazkiem, wymiary całego elementu wynoszą np. 400px x 400px. Taki element mam po prostu zeskalować do takich wymiarów, aby mieścił się na wersji mobilnej? Gdy ktoś zakoduje mi już layout to te obrazki, które są dodawane na rozmiar full hd będą się automatycznie dopasowywać do wersji mobilnej? Jest taka możliwość? Bo z tego co na blogach widzę to jak wejdę na taką stronę na komputerze dodany obrazek jest dobrze widoczny (tzn. nie jest jakiś rozciągnięty itp.), gdy wejdę na tą stronę na telefonie obrazek również jest w porządku, a nie wiem jak to działa, czy za każdym dodaniem obrazka mam go skalować do dwóch wersji czy automatycznie się to robi. :/
Jak ktoś koduje na rwd to sobie poradzi z dopasowanie obrazka do ekranu, lepiej robić layout na najmniejszy ekran - czyli np. iPhone 4. Masz wtedy pewność, że wszędzie będzie dobrze widoczne wszystko. To tylko zależy od Twojego projektu na layoucie, jak koder to zakoduje. Obrazek dodajesz w full HD, a koder ustawia go na tzw. "auto" i się dopasowuje do wymiarów.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.