Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Dostosowywanie kolorów layoutu pod wiele urządzeń

d3zet

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że po paru latach wracam do grafiki, a odkąd tworzyłem się wiele zmieniło, mam pytanie które niestety nie daje mi spokoju i ściska mnie mega za serce i inne części ciała.

Zawsze tworzyłem grafikę na moim kochanym monitorku ASUSa. Miałem tylko go, bo nigdy nie traktowałem grafiki jako pracę, lecz jako hobby. Czasem jakieś tam drobne zlecenia po znajomości, nic wielkiego. Zawsze wiedziałem natomiast, że jest on trochę "ciemny". Brałem to pod uwagę.

Dziś, mając już drugi monitor (nie jakiś drogi, powiedziałbym, że niskobudżetowy, tylko po to aby rozszerzyć miejsce pracy (niestety ASUS ma swoje lata i mimo 22" jego rozdzielczość maksymalna to 1680x1050)) gdyż większość teraz tworzy się FHD i po prostu ciężko to upchać na tak małej powierzchni postawiłem na takie rozwiązanie. Pracuje mi się OK. Nadal nie jest to moja praca więc hobbinistycznie mi to odpowiada. Lecz drugi monitor Phillipsa jest... bardzo jasny. I tu pojawił się problem. Różnice kolorów na obu są czasem mega nie porównywalne! Na jednym jest "pomarańczowo", na drugim wręcz "żółto".

Idąc za ciosem. Na telefonach jest raczej umiarkowanie, na telewizorach różnie. Laptopy podobnie jak telefony, raczej łączą jedno z drugim. Ale chciałbym spytać grafików, którzy robią to na co dzień... czym kierujecie się tworząc prace? Wiadomo, że u każdego klienta wypada to różnie. Nie można patrzeć: U MNIE JEST TAK, RESZTA NIECH OCENIA JAK CHCE, MI SIĘ PODOBA, ELO.

Profesjonalni graficy pewnie pracują na sprzęcie za parę tysi i tu kolejny problem... na sprzęcie z górnej półki wszystko wygląda inaczej niż na masowych niskobudżetówkach.

Jak sobie z tym poradzić? Oglądać prace na różnych ekranach i doprowadzić do pewnego rodzaju kompromisu?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.