robis Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Zwracam się do was z prośbą. Mianowicie uczę się robić logo (bez własnych grafik, tylko tekst + ewentualnie jakieś ikonki etc. z google). Przy okazji tego pewna strona zorganizowała konkurs właśnie na logo. Mam taki oto pomysł (widoczne na zdjęciu). I teraz mam problem bo nie wiem za bardzo jak ładnie zrobić przejście między literą F a literą G. Mógłby mi ktoś to ładnie wytłumaczyć? Oraz możecie doradzić co mogę tutaj jeszcze zrobić :)[img]http://s1.screenshot.sh/data/2017/4/26/17/39cb506c97cd0fb9bda4780614b2b25e.jpg[/img] Obrazek chyba nie działa, więc zostawiam link http://screenshot.sh/m1WqccyjMKJ55 Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Phillips Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 [quote="robis"]Witam. Zwracam się do was z prośbą. Mianowicie uczę się robić logo (bez własnych grafik, tylko tekst + ewentualnie jakieś ikonki etc. z google). [/quote] Kiepskie podejście do "uczenia się robić logo". Po pierwsze jeśli nie masz licencji na ikonę, której użyłeś, nie masz prawa wystawiać takiej pracy w konkursie. Jeśli chcesz się zająć tym "na poważnie", albo nawet i hobbystycznie, przestaw się na grafikę wektorową i ucz się. Do podstaw używania programu, który sobie wybierzesz da się dojść w bardzo krótkim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robis Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Trochę niejasno się wypowiedziałem. Logo z ikonami z google robię dla siebie. Do prac konkursowych etc. używam tylko takich, które można używać do tych celów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantovsky Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Ale dodanie tekstu do jakiejś grafiki z google to nie jest tworzenie tylko podpisywanie się pod cudzą pracą. Zapoznaj się z terminem logotypu, w jakich celach i w jaki sposób ów znak identyfikacyjny jest tworzony. Poznaj podstawy, nabierz trochę skilla, wrzucaj prace tu do nas na forum to ktoś Ci za pomocą krytyki doradzi co mógłbyś poprawić i dopiero wtedy bierz się za konkursy - taka dobra rada ode mnie :) PORTFOLIO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 [quote="fantovsky"]Zapoznaj się z terminem logotypu, w jakich celach i w jaki sposób ów znak identyfikacyjny jest tworzony.[/quote] Logotyp i logo to dwie odrębne definicje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantovsky Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 [quote="Piotr K."]Logotyp i logo to dwie odrębne definicje :)[/quote] Oczywiście, że tak PORTFOLIO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MVA Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Podepnę się pod temat, chociaż moje pytanie dotyczy wprawdzie nieco innego zagadnienia i jest zadane bardziej z ciekawości - w czym tworzycie swoje loga? Illustrator czy Corel? Edytowane 7 Maja 2017 przez Gość www.mistyvisionsart.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Phillips Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 [quote="MVA"]Podepnę się pod temat, chociaż moje pytanie dotyczy wprawdzie nieco innego zagadnienia i jest zadane bardziej z ciekawości - w czym tworzycie swoje loga? Illustrator czy Corel?[/quote] Inkscape :biceps::fist::great::great::devil::shock::shock::shock::shock::shock::shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ola Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Wiesz, logo to trochę głębsza definicja. Nie można myśleć na zasadzie "zrobię napis, dobiorę odpowiednią ikonkę z neta i po sprawie". Polecam ci książkę "Logo Design Love". Jest tania, zważywszy na informacje, które ma w sobie zawarte. Czyta się bardzo przyjemnie i naprawdę zmienia światopogląd na postrzeganie loga. Ogólnie jest taka niepisana zasada, z której korzysta większość grafików- nie pytaj, jak można połączyć dwie literki w sygnecie. Pytaj, jakie rzeczowniki i przymiotniki kojarzą się z firmą/ marką/ osobą. Z natury najłatwiej zabrać się do projektowania loga własnie na takiej zasadzie. Bierzesz kartkę papieru, długopis lub ołówek ewentualnie robisz to na tablecie graficznym, wypisujesz po 5-10 przymiotników i rzeczowników, które pasują do marki, jak i branży. (np projektując logo dla lekarza możesz posłużyć sie kolorami takimi, jak zielony, czy niebieski, który w tej branży jest popularny i rozpoznawalny). Następnie mając to wszystko wypisane przed sobą projektujesz. Możesz spróbować zaprojektować jakiś sygnet graficzny lub głownie posłużyć się typografią. Przeważnie w briefie jest all opisane lub w wytycznych. Jesli bawisz się w konkursy graficzne, np na Cortonie, to warto poczekać do kilku dni przed zakończeniem konkursu. Tam niestety nie ma się pełnego briefu, tyle co krótkie informacje o wytycznych. Przewaznie organizatorzy wyrózniają prace, możesz wtedy podejrzeć, co się podoba i rowniez na tej podstawie coś zaprojketować. Edytowane 15 Maja 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack0wsky Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 [quote="MVA"]Podepnę się pod temat, chociaż moje pytanie dotyczy wprawdzie nieco innego zagadnienia i jest zadane bardziej z ciekawości - w czym tworzycie swoje loga? Illustrator czy Corel?[/quote] Illustrator bogiem i nałogiem [emoji123] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi