Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Web Design jak zacząć

Vraith

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się zapytać czy żeby zarabiać na Web Designie lepiej żebym umiał robić strony i dodawać do niej grafike czy tylko moge zajmować się dodawaniem do strony grafiki i też na tym dobrze wyjdę, nastepne pytanie to jaki jest najlepszy program do robienia grafiki na strony internetowe, i moje ostatnie pytanie to czy są jakieś poradniki w internecie na ten temat na dobrym poziomie (darmowe).
Najlepiej jak byś umiał i kodować i projektować - uniknąłbyś konfliktów frontend-grafik. I taki frontend / backend zarabia więcej od grafika, ale wymaga dużo więcej wysiłku włożonego w naukę i proces tworzenia. Dobry frontend jest programistą. "Robienie stron i dodawanie grafiki" to trochę zbyt... proste... określenie?

Najlepiej poczytaj o procesie tworzenia stron i dowiesz się, czy dana rzecz Cię zainteresuje - bo nie ma sensu robić na siłę i tylko dla pieniędzy. Bez pasji będzie ciężko.
[quote="Wredozaur"]Najlepiej jak byś umiał i kodować i projektować - uniknąłbyś konfliktów frontend-grafik. I taki frontend / backend zarabia więcej od grafika, ale wymaga dużo więcej wysiłku włożonego w naukę i proces tworzenia. Dobry frontend jest programistą. "Robienie stron i dodawanie grafiki" to trochę zbyt... proste... określenie?

Najlepiej poczytaj o procesie tworzenia stron i dowiesz się, czy dana rzecz Cię zainteresuje - bo nie ma sensu robić na siłę i tylko dla pieniędzy. Bez pasji będzie ciężko.[/quote]
Widze że kojarzysz temat i mam pytanko odnośnie tworzenia stron nie robiłem tego nigdy ale chciałbym zacząć . Czy to jest tak że po prostu tworzę cała strone w photoshopie od 0 ? Czy muszę bawić się w kodowanie i te inne sprawy ?
Możesz tylko w programie graficznym (osobiście wolę robić w wektorach niż w rastrach, ale to kwestia osobista), ale przydatna jest znajomość przynajmniej podstaw htmla i cssa, żebyś mógł zauważyć pewne schematy i wiedział, czy dana rzecz będzie w ogóle możliwa do zakodowania. Albo co wypada wysłać, a co nie (np. tło do navbara, które można wykonać z pomocą cssa, a nie wrzucać np. .jpg prostokąta). Albo jak działa grid.
Do tego must-know w tych czasach to responsywność - zapoznaj się, żebyś wiedział, na jakich rozdziałkach wypada projektować i jak pewne rzeczy zachowują się przy zmianie rozmiaru okna (ważna różnica między marginem a paddingiem. :D). Przyda Ci się umiejętność cięcia na plasterki i redukcja wagi obrazków (stąd wektory, bo mniej ważą) . Wtedy wysyłasz wszystko do fronta i martwisz się tylko poprawkami albo tłumaczeniem, jak to ma działać. :D

Czy kojarzę temat... Robiłam kilka stronek, ale nie jestem ekspertem i mogę się mylić. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany. (:
Edytowane przez Gość
  • Administrator
Webdesign a robienie stron to 2 różne rzeczy :D

Stworzyć stronę potrafi każdy :D kupujesz hosting,domene wrzucasz pliczki na ftp i tyle :D
Na wielu rzeczach da sie zarobić :D ale z takim nastawieniem że nic jeszcze nie umiem a chce na tym zarabiać to lipa troszke :D
Najpierw się uczysz, rozwijasz umiejętności potem myślisz o zarabianiu XD

Program Photoshop
[quote="Wredozaur"]Możesz tylko w programie graficznym (osobiście wolę robić w wektorach niż w rastrach, ale to kwestia osobista), ale przydatna jest znajomość przynajmniej podstaw htmla i cssa, żebyś mógł zauważyć pewne schematy i wiedział, czy dana rzecz będzie w ogóle możliwa do zakodowania. Albo co wypada wysłać, a co nie (np. tło do navbara, które można wykonać z pomocą cssa, a nie wrzucać np. .jpg prostokąta). Albo jak działa grid.
Do tego must-know w tych czasach to responsywność - zapoznaj się, żebyś wiedział, na jakich rozdziałkach wypada projektować i jak pewne rzeczy zachowują się przy zmianie rozmiaru okna (ważna różnica między marginem a paddingiem. :D). Przyda Ci się umiejętność cięcia na plasterki i redukcja wagi obrazków (stąd wektory, bo mniej ważą) . Wtedy wysyłasz wszystko do fronta i martwisz się tylko poprawkami albo tłumaczeniem, jak to ma działać. :D

Czy kojarzę temat... Robiłam kilka stronek, ale nie jestem ekspertem i mogę się mylić. Może wypowie się ktoś bardziej obeznany. (:[/quote]
Wielkie dzięki przyda sie :) . Szczerze jeszcze nie wszystko dla mnie zrozumiałe ale planuje zaznajomić się właśnie z tworzeniem stron i tego typu rzeczy . Aktualnie jestem na etapie miniaturki bannery loga itp siedze z ps ponad 2 lata i mam ochotę spróbować czegoś nowego trudniejszego :) ale dzięki za info
  • 7 miesięcy temu...
Jeżeli masz bardziej uzdolnienia graficzno-plastyczne i lubisz raczej kompozycję niż programowanie to polecam raczej coś WYSIWYG. "Profesjonalni" programiści być może nie lubią takich rozwiązań bo nie kontroluja w pełni kodu ale co z tego. Chodzi o szybkie zrobienie i opublikowanie strony a nie męczenie sie z frameworkiem, który nie zawsze wyświetla tak jak chcemy. Zobacz sobie na przykład ten [url=http://www.selteco.pl/webdesigner]Raptor Web Designer[/url]. Stronę projektuje się w nim bardzo szybko z gotowych zdjęć i tekstów, możesz wszystko sobie przestawiać prawie jak w Photoshopie a na koniec publikujesz stronę na serwerze (domenę niestety trzeba sobie wykupić). W Raptorze masz pełna ktrnolę nad pozycją i wzajemnymi relacjami przestrzennymi elementów. Jeżeli potrzebujesz coś doprogramować to prosze bardzo, robisz Wstaw HTML, JavaScript czy nawet PHP i wklejasz kod a potem po opublikowaniu na serwerze kod działa. Jeżeli nie masz zdolności programistycznych to robienie strony od zera jest męczące i się zachlastasz, no chyba że ci się ujawnią jakieś ukryte talentai jak zaprogramujesz pierwszą stronę w jakims bootstrapie czy czyms innym prostym to to polubisz. Jeżeli jednak nie masz ambicji bycia programista to 100 razy szybciej zrobisz stronę w Raptorze.
  • Moderator
[quote=Guru911 post_id=30645 time=1515948625 user_id=4927] Jeżeli masz bardziej uzdolnienia graficzno-plastyczne i lubisz raczej kompozycję niż programowanie to polecam raczej coś WYSIWYG. "Profesjonalni" programiści być może nie lubią takich rozwiązań bo nie kontroluja w pełni kodu ale co z tego. Chodzi o szybkie zrobienie i opublikowanie strony a nie męczenie sie z frameworkiem, który nie zawsze wyświetla tak jak chcemy. Zobacz sobie na przykład ten [url=http://www.selteco.pl/webdesigner]Raptor Web Designer[/url]. Stronę projektuje się w nim bardzo szybko z gotowych zdjęć i tekstów, możesz wszystko sobie przestawiać prawie jak w Photoshopie a na koniec publikujesz stronę na serwerze (domenę niestety trzeba sobie wykupić). W Raptorze masz pełna ktrnolę nad pozycją i wzajemnymi relacjami przestrzennymi elementów. Jeżeli potrzebujesz coś doprogramować to prosze bardzo, robisz Wstaw HTML, JavaScript czy nawet PHP i wklejasz kod a potem po opublikowaniu na serwerze kod działa. Jeżeli nie masz zdolności programistycznych to robienie strony od zera jest męczące i się zachlastasz, no chyba że ci się ujawnią jakieś ukryte talentai jak zaprogramujesz pierwszą stronę w jakims bootstrapie czy czyms innym prostym to to polubisz. Jeżeli jednak nie masz ambicji bycia programista to 100 razy szybciej zrobisz stronę w Raptorze. [/quote] Proszę, nie... Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.