Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Jak wydrukować ksiege znaku

esso

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wydrukowania jakieś 18 stron A4 w poziomie. + okładka. . Nie mam zadnego doświadcczenia z wydrukami i nie mam tez pojecia jak zrobić , aby wyglądało przyzwoicie i w miare tanio, bo to projekt na studia, wiec płace z własnej kieszeni. I pytanie jakie mam do was, to właśnie jak to powinno być wydrukowane, i co w ogole powiedzieć w drukarni?
Najlepiej napisz do kilku różnych drukarni z pytaniem o cenę wydruku na 200 g papierze (zszywanym po krótszym boku) + okładka np. 350g, kolory w CMYK, 300 DPI, spad 5 mm z każdej strony.
Jednak cena jednego takiego wydruku to duży koszt (może być nawet w granicach 100/150 złotych bo pojedyncze sztuki są drogie). Oni podadzą Ci też wytyczne do przygotowania pliku do druku.

Po taniości możesz drukować w punkcie ksero i zbindować (pewnie około 30 złotych) - ale to ani kolory te nie będą, ani nie będzie się prezentowało.

Swoją drogą, to ciekawe, że wiesz jak stworzyć księgę znaku (w której są także wytyczne dotyczące druku logo i kolorów), a niekoniecznie wiesz jak przygotować to do druku :) I nie mam tu w domyśle żadnej złosliwości - każdy się przecież kiedyś musiał nauczyć :)
Kurde to drogo. Nie znam sie na wydrukach, bo nigdy nie drukowalem takich rzeczy.. A widza ktora byla mi potrzebna do stworzenia ksiegi (czyli np. opis kolorow) nie ma raczej za wiele wspolnego ze zlożeniem tego. Moje jedyne doswiadczenia z drukarnia to wydruki plakatow b1 i jakichs ulotek, czy cos tam na a4 po taniości (2zł strona) ale jakosc nie była zbyt dobra, jednak wystarczająca na zaliczenia. Teraz potrzebne mi to na obrone, wiec pewnie cos lepszego by sie przydało

A ile moze kosztować jedna strona, bo ewentualnie mógłbym jeszcze odjąć ze 2-3 albo cos dodać
Edytowane przez Gość
TIP: Znajdź kilka drukarni w okolicy - wyślij e-maila z zapytaniem o wycenę pliku. W drukarniach nie ma czegoś takiego jak cena strony. Cenę wylicza się w oparciu o nakład, liczbę stron, dodatkowych kolorów, wykończenie i wiele wiele innych czynników. Tylko drukarnia Ci powie ile kosztuje dany wydruk.
Jedna z drukarni na pytanie ile może kosztować 1 egzemplarz zawierający około 18stron + okłada, przesłąła mi taką wycene:

koszt to 40zł+ vat 23%

środek: papier kreda błysk 170gr( robimy z tego folder reklamowe
okładka: kreda 300gr ( grubośc wizytówki)
oprawa: spirala bindowana

Co sądzicie?

Zapytałem jeszcze o to ile mógłby kosztować wydruk, gdybym chciał uzyskać coś takiego https://media.unhcr.org/Doc/HCR/Media/CMS2/0/9/5/e/RF240313.jpg?d0
http://zippypixels.com/wp-content/uploads/2014/10/08-brand-book-4-typography.jpg ale dostalem odpowiedź, że "takiego czegoś to sie nie da."
Okładka to może mieć błysk, środek zazwyczaj drukuję na 170 g i okładka 240 i wygląda to nieźle, choć jeśli na zaliczenie, to okładka 300g powinna być i nie bindowanie, bo to zniszczy nawet najlepszy wydruk.

Na pewno napisałeś do drukarni? "Takie coś" się da zrobić. Tylko będzie cienkie. To jest tzw. łączenie zszywką zeszytową po krótszym boku. Tylko stron może być za mało (chodzi o rozkładówki - a ja zawsze mam problem z wyliczeniem ich w pamięci :D) więc musiałbyś mieć jakieś puste strony (jak wyliczyłam w pamięci to dwie, ale jak mówiłam mogę się mylić, patrz: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad%C3%B3wka).
To drukarnia nawet z nazwy, nie bede jej tu reklamował, ale serio tak mi napisali https://s25.postimg.org/n1xk8u5r3/image.png
Ksiege chce wydrukować w taki sposób, że ze jedna strona jest zadrukowana, a na odwrocie pustka, wiec w sumie wyszloby ze 36 stron
Edytowane przez Gość
Księge znaku z natury, jeśli się drukuje, to drukuje się ja w formie katalogu (najlepiej klejonego, a nie szytego). Do wyboru masz wtedy opcje poziomą lub pionową, jak i różne formaty (przeważnie a4 największy). Papier kreda błyszcząca (lub kreda matowy na okładkę) 100-140g i oczywiście druk dwustronny, poza okładką.
Spokojnie powinieneś znaleźć drukarnie, która Ci do wydrukuje w jednym egzemplarzu. Warto szukać w stacjonarnych zwyklych Studiach Foto. Oni tam z natury robią takie rzeczy w pojedynczych egzemplarzach.
Dodatkowo, zawsze warto kontaktować się bezpośrednio z drukarniami internetowymi. Mają przeważnie oferty dotyczące 5 szt+, ale można się z niektórymi również umówić na mniejszy nakład.
Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
W jednej z drukerni,, w ktorych bylem zaproponowano mi wnetrze na papierze 170g (chyba kreda błyszcząca), a na okladke jakies dziwne rzeczy mi wymyslal, np. zeby dac to do jakeigos skoroszytu na spiralce, i ze okladka bedzie sie przylepiać do folii. Dobrze, ze mnie troche uswiadomi liscie o tych grubościach papeiru, to powiedzialem mu czy nie daloby sie dac po prostu grubszego papiero jako okladka, w sylu wizytowki i okazalo sie, ze da sie. Moglby mi to zrobic na papierze 280g(chyba) laminowanym za wszytko wyliczylmi jakies 67zl. Tylko powiedział mi,, ze drukarka bedzie robić marginesy 6mm. To normalne? Wprawdzie mam wnetrze na bialym tle,, ale czy te marginesy nie popsuja jakos projektu?

W innej drukarni zaproponowali mi papier 150g (ale jak chce to mogą dac 200) i okladke 350g, ale chyba nie laminowana
Edytowane przez Gość
Mi się wydaje, że 6mm musisz odsunąć zawartość od krawędzi, żeby zostały wydrukowane. Ale podpytaj w drukarni. Powiem Ci, że w pracy z ciekawości ostatnio zajrzałam do wzornika papierów i te 170 g to może być minimalnie za mało, może lepiej będzie spróbować na 200g (będzie elegancki, sztywny papier - jak wizytówka, nie będzie się zawijał przy przerzucaniu stron) i okładka 280g albo więcej.

A tak, to cena powiem Ci przyzwoita i tak.
Te marginesy są robione tak, jak w zwykłęj drukarce. Okladke wydrukowalby mi na czyms innym. Dobrze, że wnetrze mam na białbym tle. Ale w sumie to nie wiem ile miałbym sie odsunąć odsunąć od lewej krawędzi, jesli dojdą jeszczee marginesy z drukarki. Tak w ogole, to im twardszy papier tym lepiej? W innej drukarni proponowali mi okladke 350g, tylko chyba bez laminowania i wnętrze 150,, albo jak chce to 200
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.