Sapphiron Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Witam, Mam do zrobienia teczkę firmową, która musi posiadać uszlachetnienie - lakier UV. Mój projekt to czarne tło (K=100), duży napis (k=90), logo (C=82 M=45 Y=0 K=0 i C=61 M=3 Y=0 K=0) i mapa bitowa. Chciałbym, żeby uszlachetnione były elementy takie jak duży napis i logo, jak zrobić takie uszlachetnienie? wystarczy stworzyć nową warstwę o nazwie np. UV i umieścić na niej te elementy? a co ze składowymi mogą zostać np k=90 czy musi być k=100? Czy wszystkie elementy powinny być na osobnych warstwach? , czyli tło/tła na samym dole, później mapa bitowa, elementy wektorowe tj. fonty w krzywych czy inne ozdobniki których nie chce lakierować, następnie warstwa z elementami do lakierowania i na samej górze warstwa z wykrojnikiem? dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ola Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Nie chce mi się wszystkiego tłumaczyć, więc zapodaje poradnik.http://grafmag.pl/artykuly/dtp-jak-przygotowac-do-druku-okladke-katalogu-z-lakierem-uv/ Jednym słowem, musisz określić ,,drukarce" co dokładnie ma byc polakierowane. Podobna zasade stosuje się przy wytłoczeniach i ,,wypukłościach". Jak czegoś z tego poradnika nie rozumiesz, to śmiało pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapphiron Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Czytałem między innymi podany przez Ciebie artykuł, poszperałem, popytałem i jakoś sobie poradziłem. Dzięki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi