Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Pomoc w dobraniu rozdzielczości pliku.

kopyto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym prosić was o pomoc w dobraniu rozdzielczości do grafiki, którą tworzę na potrzeby pewnego konkursu. Mianowicie mam podane, że musi ona być zapisana w PDF i mieć 300 dpi i tu się rodzą pytania:
[color=#BFFFFF]- Czym jest te całe dpi?
- Jaką rozdzielczość mam nadać pracy żeby wydruk wyglądał u nich ładnie (nie podali rozmiaru wydruku)?
- Jaki zapisać taki plik w PDF z rozdzielczością 300 dpi?

Dodam, że używam Photoshopa ;)
Czym jest te całe dpi?

dpi (ang. dots per inch) ? liczba punktów obrazu przypadająca na cal. Czyli można baaaaaaaardzo uprościć do ppi (pixels per inch ? pikseli na cal), czyli jednostek rozdzielczości obrazów rastrowych.

czyli 300 dpi oznacza, że w 1 calu zmieści się 300 punktów obrazu. Jest to standardowa jakość wydruków np. katalogów/ulotek (małych form, bo np. z bannerami jest już inna historia)

Jaką rozdzielczość mam nadać pracy żeby wydruk wyglądał u nich ładnie (nie podali rozmiaru wydruku)?

Jeśli jest to forma np. katalog/ulotka to 300 DPI będzie odpowiednie.

Jaki zapisać taki plik w PDF z rozdzielczością 300 dpi?

Zanim zaczniesz projektować ustaw rozdzielczość i dopiero rozmiar pracy. Opcje ustawisz w photoshopie obraz/rozmiar obrazu
Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
https://zapodaj.net/images/769dd6ae8089c.png[/img]
Jak skończysz (pamiętaj, że wszystkie użyte zdjęcia musza mieć rozdzielczość 300 dpi) plik/ zapisz jako PDF i w oknie dialogowym na górze wybierasz "Najlepsza jakość (drukarska)."
Dzięki ale pytając o rozdzielczość miałem na myśli szer. x wys. pliku w pikselach. Z jakiego programu jest ten screen, który mi wysłałeś? Ja w swoim Photoshopie wersji CC nie mam takiego okienka zapisu :/

Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
https://i.snag.gy/briKfQ.jpg[/img]
Edytowane przez Gość
[quote="kopyto"]Dzięki ale pytając o rozdzielczość miałem na myśli szer. x wys. pliku w pikselach. Z jakiego programu jest ten screen, który mi wysłałeś? Ja w swoim Photoshopie wersji CC nie mam takiego okienka zapisu :/[/quote] Format pewnie jakieś A4 - zależy jak duży ma być ten wydruk. To nie jest okno zapisu, tylko ustawienia danego pliku Alt+Ctrl+I
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.