Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Czy więcej ramu coś da?

jack0wsky

Rekomendowane odpowiedzi

SSD bardzo pomoże. Włącz sobie pierwszy lepszy filmik HDD vs SDD vs M.2
Jeśli chodzi o PS to zależy nad czym pracujesz. Z tego co mi się wydaje to gdy zaczyna brakować ramu to PS zaczyna wchodzić na dysk i tam magazynuje plik którego używasz. Tak czy inaczej to wydaje mi się, że SSD da ci więcej niż ram.
RAM powinien pomóc. W opcjach programu możesz przydzielać dowolną wartość i np. zrobić tak, że będzie 4/12 GB i w takiej konfiguracji powinien chodzić bez zacięcia. Ale wiadomo, to tylko program, więc nic nie jest pewne. Po więcej info dot. optymalizacji Adobe zapraszam tutaj [url]https://helpx.adobe.com/illustrator/kb/optimize-illustrator-performance-windows.html[/url]
Zależy mi na tym, żeby ogólnie wszelkie operacje w Ps przyspieszyły tzn. przerzucanie obiektów inteligentnych do Ps z Ai itd. Patrząc na ceny chciałbym wydać maks ~250 zł. W tej cenie SSD ~120GB lub 8GB RAM, pytanie coś się bardziej opłaca. Mniej ważną rzeczą są gry i tutaj domyślam się, że RAM by pomógł.
SSD przyspieszy działanie PS w ten sposób, że pozwoli na szybsze ładowanie projektów do pamięci RAM. Z kolei jeżeli chodzi o wielkość RAM, to dokup wtedy, gdy pracujesz nad dużymi projektami. Najlepiej załaduj coś i sprawdź ile pamięci RAM jest zajęte. Liczyć na to, że PS przerzuci zbyt duży projekt na dysk też nie ma co, bo dysk (nawet SSD) ma dużo wolniejszy czas dostępu niż RAM. Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.