Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Zablokowane Jak stworzyć dobrą ulotke?

esso

Rekomendowane odpowiedzi

Chcąc sie troche podszkolić i w końcu zbudowac jakieś portfolio, ostatnio zaczałem suzkac zlecen wolontaryjnych. Nie jestem jakimś mega laikiem, ale jak dotąd głownie zajmowałem sie takimi rzeczami, jak logo, plalkaty(w stylu teatralnym) i 3d. Jednak nigdy nie robiłem ulotek, ani nic komercyjnego na zlecenie. I żeby tego nie spierdzielić, i nie zmarnować czasu, pierwszą ulotke chciałbym zrobić pod czyimś okiem, dlatego chciałbym sie was poradzić i może napisze mniej wiecej o co chodzi:

Dostałem wiadomość od jakiejś Pani, z pytaniem czy bym nie zrobił ulotki dla jej stowarzyszenia. Projekt ma dotyczyćy ulotki dla nowej działalności jeszcze nie powstałego stowarzyszenia. Chodzi o animację dzieci na imprezach okolicznościowych.
[quote]"Problem polega na tym, że jeszcze nie zaczęliśmy tej działalności więc nie mamy zdjęć. Czy jest taka opcja żeby zrobić to dobrze posiłkując się np. grafiką internetową np. płatną? Co do "klimatu" ulotki to zależy mi na tym aby był on radosny - to raczej oczywiste, ale także w pewnym sensie magiczny ze względu na postać "Dremonki" (animatorka w przebraniu) która poprzez zabawę przeprowadzi dzieci przez tematykę marzeń. Dremonka to taka biedronka spełniająca marzenia ;) Jeśli tego nie czujesz to oczywiście zrozumiem i będę szukała dalej. "[/quote]
Dostałem też plik z tekstem wypełniającym kartke a4 ( jak ktoś chciałby zobaczyć to moge wysłać na pw), większosć tekstu jest od pauz. Format ulotki a5, tylko nie wiem, jeszcze, czy ma być rozkładana, czy zwykła

Poki co nie wiem jak miałbym pokazac tą radość połączoną z magią, ale nie chce rezygnowac, bo sie nigdy nie naucze. I na poczatek chciałbym was podpytać jak sie w to wgryźć i

- Czy brak zdjeć z ich strony, to faktycznie problem, czy wystarcza mi jakieś darmowe zdjęcia? (nie bede kupował)
- A może zdjęcia nie sa konieczne i sprobować to zaprojektowac wektorowo bez zdjęć?
Edytowane przez Gość
Brak zdjęć nie jest przeszkodą - są zawsze darmowe strony ze stockami (Pixabay) :) Możesz próbować też wektorowo, ale myślę, że zdjęcie bardziej przyciąga uwagę. A4 na ulotkę to za dużo - możesz spróbować ułożyć to na dwustronnej A5 lub dwustronnej DL.

Możesz podzielić sobie ulotkę na "rozdziały" Ważne informacje, informacje dodatkowe, kontakt :)

Pamiętaj o spadach, o CMYKu oraz o tym, żeby szare rzeczy robić wyłącznie z czerni (czyli C0 M0 Y0 a np. K50%), bo w wydruku szary nie będzie szary :) A reszta to już Twoja wyobraźnia :) Podsyłaj projekty, to będziemy sprawdzać.
Zastanawiammsie nad dwoma rzeczami.
Jesli ma to wyglądać na wexsołe, to font raczej nie może być prosty/elegancki, tylko pewnie coś w tym stylu, http://www.dafont.com/try-happiness.font ale z drugiej strony, czy cos takiego nie będzie kiczowate?

Co do magii, to najlepsze pewnie byłoby zdjęcie tego dremonka, ale skoro go nie ma, to co mógłbym tam wstawić? Zdjęcie złotej rybki / czarojedzieja? Czy coś takiego nie będzie wysyłało błednych komunikatów?

[size=85][color=#8c90a8]Dodano 4 godziny 49 minuty 3 sekund temu

A jak to jest z tymi licencjami z freepika, moge te darmowe wykorzystać w tego typu pracy? Z tego co widze licencja na miesiac nie ejst jakoś bardzo droga (10$), więc może udałoby mi sie naciągnąć stowarzyszenie, ale, czy nie ma w tym jakiegoś haczyka? Moge zapłacić za 1 miesiąc, czy bede musiał płacić co mieisąc?
[quote="esso"]Zastanawiammsie nad dwoma rzeczami.
Jesli ma to wyglądać na wexsołe, to font raczej nie może być prosty/elegancki, tylko pewnie coś w tym stylu, http://www.dafont.com/try-happiness.font ale z drugiej strony, czy cos takiego nie będzie kiczowate?

Co do magii, to najlepsze pewnie byłoby zdjęcie tego dremonka, ale skoro go nie ma, to co mógłbym tam wstawić? Zdjęcie złotej rybki / czarojedzieja? Czy coś takiego nie będzie wysyłało błednych komunikatów?

[size=85][color=#8c90a8]Dodano 4 godziny 49 minuty 3 sekund temu

A jak to jest z tymi licencjami z freepika, moge te darmowe wykorzystać w tego typu pracy? Z tego co widze licencja na miesiac nie ejst jakoś bardzo droga (10$), więc może udałoby mi sie naciągnąć stowarzyszenie, ale, czy nie ma w tym jakiegoś haczyka? Moge zapłacić za 1 miesiąc, czy bede musiał płacić co mieisąc?[/quote]
Zależy jak tej czcionki użyjesz. Broń Boże takie obrysy jak w obrazku pod fontem, to wygląda kiczowato. Sam font jest nawet ok, jak dla mnie pasuje jeśli ulotka ma być radosna. Freepik ma większość swoich zasobów podpisanych "Free for commercial use with attribution". Co do samej kwestii użycia "dremonka" - wpisz sobie frazę "ladybug" (skoro inspiracją postaci jest biedronka) i zobacz, może znajdziesz coś, co nadaje się do użycia w tym konkretnym temacie.
Ulotka musi być czytelna, więc taki font bym odrzuciła. Co najwyżej wykorzystałabym go w nagłówkach. Jak dobrze dobierzesz i rozłożysz elementy, to wystarczy Ci zwykły bezszeryfowy. :p

Co do licencji - Pewnie, że są haczyki. Nie jestem ekspertem, ale wiem, że na niektórych serwisach mimo tego, że płacisz abonament, masz za to albo określoną liczbę kredytów albo obrazków o określonych wymiarach, które możesz pobrać. 10$ Może wydawać się niewiele, ale radzę Ci dokładniej poczytać, bo może się okazać, że będziesz miał z tego tylko dwa zdjęcia. :D Dodatkowo jak wymagane jest podpięcie karty kredytowej, to możesz być pewien, że co miesiąc będą sami pobierać pieniądze (może nawet już po wyczerpaniu limitu i omyłkowym kliknięciu w "kup"), jeżeli zapomnisz ją odpiąć.
Ok coś tam zrobiłem, pewnie nie jest najlepiej, ale przynajmniej coś zacząłem. Jak na razie bez magii, ale moze jeszcze sprobuje coś dorzucić magicznego.
Link o projektu https://drive.google.com/file/d/0B8fU2u-PEe9BLVRkTkVjcFZsb0k/view?usp=sharing Musicie pobrac, żeby lepiej sie przyjrzeć.

[size=85][color=#8c90a8]Dodano 12 godziny 30 minuty 32 sekund temu

I jak? Co nie pasuje, co poprawic?
Edytowane przez Gość
Na freepik owszem masz 10$ za miesiąc, przy minimum rocznej subskrypcji (z tego co pamiętam). Darmowe możesz użyć oznaczając autora i stronę, z której pobrałeś obraz.

Według mnie coś jest nie tak z nagłówkiem pomarańczowym

w liście po lewej brakuje na końcu przecinków i kropki. Masz wiszące "i" na końcu wiersza i nie wiem czy dobrym pomysłem jest podział wyrazów.

Po prawej wymienione opcje na pomarańczowym tle - część dwuwierszowych masz do lewej, a część wyśrodkowaną.

Wyróżnij kontakt - w końcu ma się rzucać w oczy.

PS. SPADY! Bo chłopcu obetną głowę po druku.
Edytowane przez Gość
Dzięki za odpowiedź, juz myslałem, że nikt nie odpowie. A kontakt wyróżniłem pogrubieniem, chyba, że masz na mysli podłożenie pomarańczowego tła

Co do licencji, to na freepiku widnieją tam dwie opcje https://s2.postimg.org/ps7hir3p5/Bez_tytu_u.png, ta druga wydaje sie dość atrakcyjna, jesli za 10$ moge korzystać przez mieisiąc i ściągać ile chce, ale wole sie upwenić, czy nie ma jakiegoś haczyka. Poki co wysłałem do wglądu tą ulotke. W razie czego stowarzyszenie mogłoby zapłacić za użyte grafiki, więc mógłbym wykupić miesięczną subskrybcje, ale tylko miesiączną, nie mam zamiaru placić caly rok. Póki co wysłałem projekt do wglądu + poleciłem zaznajomić sie z dostepnymi materiałami na freepicku, wiec jeszcze moze sie wszystko zmienić
to jest jasno opisane w FAQ:

Question
Is my subscription plan automatically renewed every month?
Answer
Yes. Your subscription plan will renew automatically unless you cancel this option. To cancel the automatic renovation of your plan and avoid future non-desired payments you must cancel your subscription from your user's profile.
Please make sure you do this after you have received a message from Freepik confirming that the payment of your purchase has been successfully completed, otherwise you will cancel your subscription completely.

Musisz po miesiącu anulować subskrypcję, inaczej się sama odnowi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.