Mrs.Lidia Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Cześć, pytanko do webdesignerów i webmasterów. Do ilu i jakich rozdzielczości dopasowujecie swoje projekty stron? sprawdzałam tutaj: [url]http://www.ranking.pl/pl/rankings/screen-resolutions.html[/url] no i się zdziwiłam... bo na przykład moje 1600px jest dopiero piąte na liście :P nie wiem do końca jak to pozgrywać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Rafał Opublikowano 28 Września 2017 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Nie wiem czy o to chodzi XD ale. Kodowałem już kilka projektów i głownie grafik robi projekt chyba w Full hd. To webmastera zadanie żeby strona śmigała na każdej rozdziałce (RWD) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L7. Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Zawartość strony nie szersza niż 960px, szerokość tła jest nieważna. To nie jest grafika 3D gdzie najpierw robi się projekt w High Poly (wymieniony "Full HD" wyżej) a później robi się z tego Low Poly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Damian Opublikowano 28 Września 2017 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 [quote=L7. post_id=27189 time=1506615530 user_id=4215] Zawartość strony nie szersza niż 960px, szerokość tła jest nieważna. [/quote] Z choinki się urwałeś? Teraz teoretycznie nie ma już wymagań odnośnie szerokości contentu. Można bazować na gridach np: bootstrapowych czy tworzyć własne, ale możesz robić też fullscreen. Przecież od tego jest responsywność, aby strona była dopasowana do każdego ekranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrs.Lidia Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) 960px? może 5-6 lat temu :P aż tak ciemna nie jestem Edytowane 28 Września 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Ja rozdzielczość dopasowywuje do tematyki strony :D Ale tak jak napisał kolega, że grid 960 to lata temu... Tutaj sama ustalasz wymiary a od tego by to dobrze wyglądało na każdej rozdzielczości jest koder przecież jest RWD :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrs.Lidia Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 robię sobie portfolio i problem jest właśnie w tym że też sama mam zamiar je sobie zakodować :P trochę pojęcia o html/css mam, co prawda dobry webmaster na pewno tam poznajduje błędy no ale... priorytetem teraz dla mnie będzie to żeby to w ogóle postawić na nogi :P No dobra, to będę się o to martwiła na etapie kodowania :P Myślałam po prostu że warto sobie będzie zrobić powiedzmy podgląd tego jak to ma wyglądać na telefonie, tablecie czy monitorze. No ale przy tylu rozdzielczościach to nie sposób się zdecydować :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Damian Opublikowano 29 Września 2017 Administrator Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 [quote=Mrs.Lidia post_id=27202 time=1506628128 user_id=1791] No dobra, to będę się o to martwiła na etapie kodowania :P Myślałam po prostu że warto sobie będzie zrobić powiedzmy podgląd tego jak to ma wyglądać na telefonie, tablecie czy monitorze. No ale przy tylu rozdzielczościach to nie sposób się zdecydować :/[/quote] Bo warto. Przygotowanie mobilnej wersji leży głównie w rękach grafika, a webdeveloper ma za zadanie je wdrożyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arces Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Od grafika w pracy dostaję projekt zawsze na 1920 szerokości, resztę ustalamy. Jak jest potrzebna wersja mobilna projektu, to też mi robi ale się jeszcze przez rok pracy nie zdarzyło, a projektów było sporo. Tak jak ktoś pisał wyżej, od webmastera głównie zależy jak strona wygląda na różnych rozdzielczościach, jednak grafik też zawsze może pomóc ułożyć elementy, więc współpraca jak najbardziej powinna być. Co do contentu i jego szerokości, to na pewno nie 960px, bo to było modne z 10 lat temu :D Teraz głównie rządzi bootstrap i jego 1170px, chociaż u nas coraz częściej robimy też na 1300px. Ile px powinno być to zależy od grafika, bo tak naprawdę nie ma ograniczenia zbytnio, byle strona wyglądała dobrze na każdej rozdzielczości. Korzystam z break pointów BS: <576px ≥576px ≥768px ≥992px ≥1200px Sprawdzam też dodatkowo dla laptopowych i oczywiście na 1920px. Czasami się zdarzą pośrednie wartości jak trzeba, w sumie to zależy jakie wymagania ma klient i w kogo "celuje" strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrs.Lidia Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 o i o taką odpowiedź mi chodziło :D dzięki serdeczne Arces:) pozostałym oczywiście również, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipM Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 a po zaprojektowaniu strony dla laptopów komputerów . to wersję mobilną od nowa robić w jakich wymiarach chodzi mi o tablety ,smartfony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
const Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Zależy od płacy czy w ogóle ją robić. :wut: Częstą praktyką jest projektowanie tylko strony na rozdziałkę komputera, a mobilną wersją martwi się programista, a jak nie to możesz wzorować się na bootstrapowych progach, albo po prostu sprawdzić najczęstszą rozdzielczość mobilnych urządzeń. To i tak przy rwd nie ma większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi