twolines Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem czy jest to dobre forum pod tego typu pytanie, jeżeli tak to proszę o wybaczenie i usunięcie posta. Więc sprawa wtgląda następująco od kilku lat interesuję się grafiką, sam nauczyłem się posługiwać Photoshopem i Illustratorem. Wykonałem nawet kilka zleconek na plakaty do teatru. W karierze zawodowej celuje głównie w designera, ale bez wykluczenia ilustratora czy projektanta graficznego. W tym roku matura i przychodzi problem znalezienia odpowiedniej uczelni, zadecydowałem, że będzie to uczelnia graficzna i znalazłem już kilka. Szukam porady oraz dobrej rady, którą wybrać, a może którąś z niepodanych tutaj? W pierwszej kolejności interesuje mnie asp w katowicach na kierunku grafika warsztatowa lub projektowanie graficzne, uczelnia ta jest blisko (mieszkam w Krakowie), nie znalazłem o niej złego słowa w sieci, a prace uczniów są na prawdę imponujące. W drugiej zakład grafiki na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Następnie Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu na wydziale grafiki i komunikacji wizualnej. I na końcu Wydział Artystyczny w Cieszynie oraz dwie uczelnie prywatne Akademia Humanistyczno Ekonomiczna w Łodzi i Collegium Da Vinci. Gorąco liczę na wasze porady czy wskazówki ;D Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twolines Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Faktycznie, już pisownia poprawiona. I dokładnie taki mam zamiar, faktycznie powinienem dopisać, że uczelnie traktuję bardziej jako motywacje do działania i ewentualne wskazanie drogi, ale swojego rozwoju nie mam zamiaru od uniwersytetu uzależniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wredozaur Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Nie jestem zwolenniczką uczelni. Nie, jeśli chodzi o zawód, gdzie liczy się portfolio. :D Jeżeli nie masz nacisku na studia, to ja polecam zainwestować w porządne kursy i książki. Sama zapisałam się na informatykę, bo chciałam kopa w dupala, żeby zacząć programować, a nie miałam na to czasu, bo musiałam się uczyć na przedmioty-wypychacze i spać na zajęciach z historii o powstaniu przędzarki. I jeszcze płacić za to niemałą kasiorę. :p Być może w Twoim przypadku będzie inaczej, ale cudów bym nie oczekiwała. (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthu Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) To fakt lepiej znać alternatywne wyjście jak działanie na własną rękę... najszybciej i da ci więcej wiedzy i na pewno większy progress jak chodzenie latami po szkołach. A z czasem znajdziesz jakiś team - bo o to nie trudno :) po prostu zrób swój warsztat a kasę wrzuć na sprzęt :) i oczywiście kręć się po zagranicznych stronach gdzie masz swoje zainteresowania :) PS: masz mnóstwo przykładów z polski dla których stawianie na siebie najlepiej im wyszło i teraz są najlepsi w swoim zawodzie :) Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twolines Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 No niestety jak bardzo bym nie chciał uczyć się w zakresie własnym, to rodzina nie dałaby się przekonać na takie posunięcie. Dlatego, o ile staram sie wybrać najlepszą uczelnie, to mam zamiar uczyć się sam jak najwięcej sam poza szkołą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi