Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Foto-manipulacje Sz@jba 2018

Sz@jba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w związku, że ostatni temat miał nazwę związaną ściśle z jednym projektem postanowiłem założyć nowy temat, z nowymi projektami PM.
Na pierwszy ogień idzie taka z dzisiaj PMka, w końcu w niedzielę można było coś podłubać hobbistycznie. Jak wyszło?

Ta zawartość jest ukryta. Jeśli chcesz mieć do niej dostęp, proszę
https://interkielce.pl/wp-content/uploads/2018/02/pm-wyspa-w-filizance-gotowa.jpg[/img]
Tak, perspektyw jest nie do końca prawidłowa, zdaję sobie z tego sprawę z pewnych względów nie mogłem tego przeskoczyć już, ponieważ kilka mc temu to zacząłem, potem porzuciłem a elementy już tak miałem dobrane, chciałem to już przepchnąć, wykończyć tak jak jest. Jak odczucia całokształtu?
  • 1 miesiąc temu...

2 miejsce, proszę o wypowiedzi, w czym była lepsza ta niedopracowana praca z 1 miejsca

oraz ocenę mojego projektu

http://grafinity.pl/uploads/konkursy/20:01:59_18.03.2018caeedd0867f97146416bc07c839ae238.jpg' alt='URL>'>

Główne materiały:

https://interkielce.pl/wp-content/uploads/2018/04/speaker-156844.jpg' alt='URL>'>

https://interkielce.pl/wp-content/uploads/2018/04/fischer-2739115_1920.jpg' alt='URL>'>

https://interkielce.pl/wp-content/uploads/2018/04/piano-2412403.jpg' alt='URL>'>

https://interkielce.pl/wp-content/uploads/2018/04/people-2557579.jpg' alt='URL>'>

Dokładnie jak wyżej, nie wiem co robi ten Pan w słuchawkach i po co on, skoro mamy głośnik na horyzoncie, tak samo nie wiem dlaczego ten Pan stojący na klawiszu nie naciska go swoim ciężarem, wątpię by był lekki jak piórko, a taki klawisz jest bardzo czuły. Ale taki Twój zamysł i inwencja, więc może widzisz to inaczej, tak czy siak za dużo tego.

Od kiedy to w przypadku foto manipulacji są jakieś ograniczenia odnośnie szczegółowości i ilości elementów?

W tym projekcie zostały użyte tylko 3 główne elementy (3 plany): 1 chłopak słuchający muzyki, nadający głębie, jako pierwszy plan, 2 facet grający nogami na fortepianie, 3 głośnik.

W moim innym projekcie, ocean z loga ik, pewnie kojarzycie jest użyta masa elementów, o wiele więcej niż w przypadku tego projektu.

Krytyka tego projektu jest kompletnie nie konstruktywna, a wynika jedynie z tego, że ,,wjechałem,, na poziom głosowania i teraz po prostu trzeba mi dogryźć,

jedyne z czym się zgadzam to, że faktycznie klawisz mógł być wciśnięty. Elementy są dopracowane, projekt posiada głębie i moim zdaniem jest prawidłowy balans elementów.

Światło cień jest prawidłowy, naturalny. Elementy są dobrze wycięte. Jest schludnie.

Jeżeli ktoś na start jest na nie, i nastawiony na krytykę zawsze coś znajdzie.

Przyjrzyjcie się dokładnie pracy która wygrała:

Patrzcie na połączenie kamienia z wodą, na którym siedzi, patrzcie jak ta praca jest nie ostra, jak nie wyrównany jest poziom ostrości, kamień na którym siedzi ten facet jest nie ostry za to facet już wyostrzony, jak nie dopracowany jest światło cień, jest fatalny, co to za plama pod instrumentem??? Zwróćcie uwagę na tą mgłę w okół, jak ona fatalnie wygląda, spójrzcie na ten napis na górze, ja się pytam co to jest? Ktoś napisał, ze pomysł lepszy? Halo? To jest forum graficzne, sam pomysł to nie wszystko, jaki szanujący się grafik ocenia sam pomysł? Od kiedy to pomysł przekłada się ponad technikę i wykończenie elementów? To tak jakby w konkursie teatralnym wygrał pomysł na sztukę a nie gra aktorska. Mój projekt nie jest mistrzostwem, robiłem lepsze i stać mnie na więcej ale konfrontując mój poziom z tą amatorszczyzną, proszę Was... Wygrany projekt jest zwykłym niedopracowanym bublem i to wszystko, nikt mi nie wmówi, że zielone jest czerwone czy, że woda nie jest mokra.

• Użytkownik+

Za każdym razem jak zaczyna się u Ciebie ten temat to piszesz w sposób bardzo wywyższający się, przynajmniej ja to tak odbieram.

Wydaję mi się też, że uważasz się za kogoś na mega wysokim poziomie a nie potrafisz nawet przyjąć krytyki. Nie zauważasz również argumentów jakie wysnuwamy.

Napisałem, że zwycięski projekt prezentuje się według mnie lepiej, bo jest stosunkowo prosty. Postać w mgle na środku projektu wygląda spoko, natomiast u Ciebie jest narąbane za dużo. Nie ma żadnej zasady co do ilości elementów ale powinno się umieć wyczuć kiedy jest ich za dużo. Akurat w tym projekcie nie wiem na czym się skupić, nie widzę pierwszego i dalszych planów. Wszystko jest jakby rzucone tak po prostu.

Napisałem też, że technicznie Twój projekt to o wiele wyższy poziom ale co z tego skoro wygląda jak zbiór zdjęć referencyjnych.

W moim innym projekcie, ocean z loga ik, pewnie kojarzycie jest użyta masa elementów, o wiele więcej niż w przypadku tego projektu.

Krytyka tego projektu jest kompletnie nie konstruktywna, a wynika jedynie z tego, że ,,wjechałem,, na poziom głosowania i teraz po prostu trzeba mi dogryźć

Tak, w tamtym projekcie było w cholerę więcej elementów ale były też genialnie ułożone, wszystko współgrało tak jak musi.

Czemu ta krytyka jest niekonstruktywna? Wytłumacz proszę?

Bynajmniej nie dlatego pisałem krytycznie o tym projekcie, bo wspomniałeś o ocenach. Ba! Nawet na początku sam nie wiedziałem, że to praca z konkursu. Dopiero przypomniałem sobie jak o tym wspomniałeś.

Jeżeli ktoś na start jest na nie, i nastawiony na krytykę zawsze coś znajdzie.

Nie przesadzaj. Nikt tutaj tak nie patrzy na projekty.

Na Twoje tym bardziej, bo każdy wie co potrafisz.

Ktoś napisał, ze pomysł lepszy? Halo? To jest forum graficzne, sam pomysł to nie wszystko, jaki szanujący się grafik ocenia sam pomysł? Od kiedy to pomysł przekłada się ponad technikę i wykończenie elementów? To tak jakby w konkursie teatralnym wygrał pomysł na sztukę a nie gra aktorska.

Porównanie według mnie nie trafne, zbyt długa odległość dzieli te dwa światy.

W moich oczach troszeczkę się ośmieszyłeś. Pomysł jest często wszystkim! Bez pomysłu nie zrobisz nic!

I na koniec. Nie ma z góry ustalonych kryteriów głosowania, każdy głosuje tak jak uważa za słuszne.

Czytaj komentarze i się próbuj dostosować do poprawek nadanych\wskazanych przez widzów zwłaszcza jeśli jest wiele komentarzy pod jednym niuansem w pracy- nie musisz być zły na kogoś za to że po prostu widzi w pracy pewne niezgodne elementy ze sobą. Niektórzy mają racje a niektórzy jej nie mają... to proste czasami są/ jest to kwestia gustu ale nie patrz na to jakby ktoś chciał ci specjalnie dokopać - ja myślę że na twoim miejscu powinieneś sie cieszyć że ktoś komentuje twoje prace poprawnie czy może niewłaściwie(nawet),bo skoro siedzą w tym temacie i jeszcze do tego napiszą rozprawkę to oznacza to zainteresowanie

I też nie ma się co denerwować poziomem - przecież jeśli ktoś tworzy prace regularniei to zauważa błędy z czasem i je nadrobi

Powodzenia i pozdro

• Administrator

Wydaje mi się, że w twoim wypadku ciężko znaleźć jakiś błąd bo jesteś perfekcjonistom

Wytykasz błędy innym ludziom więc dziwne jakby twoja praca nie była perfekcyjna

Ogólnie świetnie wychodzą ci te fotomanipulacje masz do tego rękę.

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.