Skocz do zawartości

Nie masz jeszcze konta?

Zarejestruj nowe konto, aby mieć pełny dostęp do forum. To zajmie Ci 1 minutę!

Przejdź do rejestracji

Gulp'owanie z Furu

FuruArt

Rekomendowane odpowiedzi

Gulp, czyli jak pchać w rury aby leniwy programista miał wygodne stanowisko do pracy! Ale tak właściwie to o co chodzi? Już tłumaczę, dzięki tylko jednemu poleceniu w konsoli otrzymamy perfekcyjne środowisko do tworzenia strony WWW, aplikacji czy jakiejkolwiek innej formy Web Development'u! Brzmi jak czarna magia? Nie taki diabeł straszny jak go piszą, o czym przekonacie się poniżej.

Dobrze, więc czym tak właściwie jest Gulp i co robi? Gulp to system budowania plików, tłumacząc łopatologicznie. A tak bardziej na nasze, jest narzędziem które pełni rolę kompilatora w tradycyjnym programowaniu, lecz dla języków web'owych. Gulp, posługuje się poleceniami, za pomocą których przetwarza zaimplementowane biblioteki rozszerzając swoje zdolności wedle naszych potrzeb. Mniej więcej już nakreśliłem czym jest Gulp, także teraz jakie istotne warunki musimy spełnić, aby móc korzystać z dobrodziejstwa jakim jest Gulp?

<ol><li style="margin:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;padding:0px;border:0px;color:rgb(56,56,56);font-style:normal;font-variant:normal;font-weight:normal;letter-spacing:normal;text-indent:0px;text-transform:none;white-space:normal;word-spacing:0px;">

</div>

Oczywiście wszystko zależy od tego czego będziemy potrzebować, teraz w naszym folderze tworzymy nowy plik o nazwie '<strong style="padding:0px;border:0px;line-height:1.57143em;color:rgb(4,122,198);">[color=#FFFFFF]https://www.npmjs.com/package/gulp-connect
</a>, gdzie możecie przeczytać o innych dodatkowych opcjach i możliwościach. Szukając jakiejkolwiek biblioteki do Gulp'a wpisujecie na stronie głównej npmjs, gulp-[szukana fraza], otrzymacie pełny wykaz bibliotek od społeczności npm, dzięki której Gulp jest tak potężnym narzędziem do wydajnej pracy web developer'a! Myślę, że jak na pokazową, lekcję startować o numerze #0, tyle starczy, w kolejnych lekcjach będzie wam tłumaczył jak działa Gulp'owe przepychanie w rury, dzięki którym będziemy kompilować dowolny język, mówiąc szybciej w tych lekcjach pokażę wam co można z Gulp'em stworzyć i jak to wszystko u mnie funkcjonuje robiąc ze mnie leniwego programistę, który rozkłada swoje stanowisko pracy przy pomocy wyłącznie jednej komendy! Trzymajcie się, liczę na pozytywny odbiór oraz że zechcecie spróbować własnych sił z Gulp'em! Do kolejnej lekcji, a tym czasem Uszanowanko w Pełni!

[color=#FFFFFF] 

[color=#FFFFFF]Artykuł pochodzi z mojego FanPage'a - zakaz kopiowania na inne fora, blogi czy inne tego typu!
Edytowane przez Gość
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.