jeykopmusic Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Cześć, pytanie bardzo amatorskie. Otóż mam do zaprojektowania banner w rozmiarach 303cmx603cm, natomiast Illustrator pozwala na maksymalną szerokość 577cm. Jak to zmienić? Ewentualnie inne rozwiązanie ze skalą projektu? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkp Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Z tego co kojarzę zmienić się tej maksymalnej nie da, ale baner można zaprojektować w skali 1:10 (tylko trzeba o tym wspomnieć przy oddawaniu do druku) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaza Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Photoshop może chyba mieć większą przestrzeń, więc jak nie masz jakiś wektorów do zrobienia to zrób w PS. Tylko dobrze wypuścić potem wszystko do druku. Żebyś potem nie miał np. kolorów RGB i słabych rozdzielczości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeykopmusic Opublikowano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Pani do której mam wysłać projekt zasugerowała aby to zrobić w skali 1:2 z tym że dwa razy zwiększyć rozdzielczość a szczerze mówiąc ja nie bardzo wiem o co jej chodzi. Ktoś to ogarnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_ront Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 to niech ci wyśle plik szablonowy z spadami to sobie dostosujesz do potrzebnych wymiarów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkp Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Zamiast 303x603 ustawiasz obszar roboczy stanowiący połowę tego (151,5x301,5). Z rozdzielczością chodzi o dwa razy większe dpi. Czyli gdybyś dla realnego rozmiaru 303x603 ustawił/a załóżmy 60dpi, to dla tego w skali musisz ustawić dwa razy większe to jest 120dpi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeykopmusic Opublikowano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Dobra z tego co kojarzę, podstawowe DPI w Illustratorze to 72 DPI, czyli w tym wypadku byłoby 144 DPI. Czy jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaza Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 72 DPI to jest rozdzielczość do internetu do druku nie za bardzo się nadaje. Ten twój baner zrobił bym w okolicach 150 DPI może trochę mniej ze względu na wielkość. Jak chcesz go zrobić w skali to tak jak pisał arkp wyżej. Wielkość dwa razy mniejsza a DPI dwa razy większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cols0N Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Moja propozycja jest taka(zawsze robię tak w pracy więc sprawdzone ?) Robisz plik w illustratorze 1:10 zapisujesz z 600 ppi jako tif, następnie otwierasz tifa w photoshopie i wchodzisz w ->obraz->rozmiar obrazu zmieniasz najpierw rozdzielczość (przy takim banerze zapewne od 120 do 150 ppi) przesuwasz jeden przecinek żeby było 1:1 i tyle ? Opisałem to może chaotycznie ale jest to chwila moment ? Pozdrawiam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi